Ilmanvaihdon kevätpuhdistus raikastaa sisäilmaa

to 27. huhtikuuta 2017 14.36.00Ilmanvaihdon suodattimet

• Katkaise ilmanvaihtokoneen virta ja varmista, ettei kukaan vahingossa pääse käynnistämään konetta puhdistuksen aikana.
• Tarkista koneeseen tulevan ulkoilman ja huoneista poistettavan ilman suodattimien puhtaus.
• Vaihda likaantuneet suodattimet.
o Vaihtoväli kannattaa pitää riittävän lyhyenä, sillä likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa ja nostaa energiankulutusta.

Ilmanvaihtokoneiden levylämmönsiirtimen puhdistus

• Irrota ilmanvaihtokoneen levylämmönsiirrin valmistajan ohjeiden mukaan ja pese se vedellä laimennetulla astianpesuaineella.
• Huuhtele runsaalla vedellä.
• Pese myös ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat.
• Kuivaa lämmönsiirtimen ulkopinnat ja asenna siirrin takaisin paikoilleen.

Jos huoneistossa on vain koneellinen poisto, korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto riittävät kevättoimiksi.

Poistoilman venttiilien puhdistus

• Irrota pyöreät, lautasmalliset venttiilit pyörittämällä niitä ulkokehältä.
o Älä muuta keskiosan asentoa.
o Pese venttiilin pinnat miedolla saippuavedellä.
o Laita venttiili takaisin.
- Ole tarkkana, ettet vahingossa muuta keskiosan asentoa, jos venttiilejä ei ole lukittu.


Näillä kevättoimilla huoneilman laatu paranee selvästi. Ja jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-ammattilaisen puoleen.

Lämmöntalteenotto kannattaa pitää toiminnassa, kunnes lämmityskausi päättyy. Muista kuitenkin kytkeä se pois toiminnasta lämmityskauden päättyessä, jotta saat tuloilman pidettyä viileämpänä kesällä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Koti kesäkuntoon

Nyt on viimeistään aika virittää kodin tekniset laitteet kesäkuntoon. Tarpeettomat lämmitysjärjestelmät ja -laitteet kytketään pois päältä talven jäljiltä ja sadevedenpoiston toimivuus tarkastetaan.

Lue lisää

Tehdään ruoanlaitosta lasten kanssa leikkiä

Suurin osa lapsista osallistuu mielellään leipomiseen ja ruoanlaittoon. Silloin he saavat luvan käyttää käsiään ja sotkea keittiössä. Tilaa luovuudelle on runsaasti. Yhdessä puuhailu on hauskaa, ja konkreettisen tuloksen aikaansaaminen tuntuu hienolta.

Lue lisää

Vapun suolapalat kätevästi sauvasekoittimella

Kohta on nakkien ja perunasalaatin aika. Siis tänäkin vuonna? Ehkä vaihteeksi voisi tehdä jotain muuta pientä suolapalaa – lohileipiä, avokadoleipiä tai vaikkapa sillimurskaleipiä talon tapaan.

Lue lisää