Ilmanvaihdon kevätpuhdistus raikastaa sisäilmaa

to 27. huhtikuuta 2017 14.36.00Ilmanvaihdon suodattimet

• Katkaise ilmanvaihtokoneen virta ja varmista, ettei kukaan vahingossa pääse käynnistämään konetta puhdistuksen aikana.
• Tarkista koneeseen tulevan ulkoilman ja huoneista poistettavan ilman suodattimien puhtaus.
• Vaihda likaantuneet suodattimet.
o Vaihtoväli kannattaa pitää riittävän lyhyenä, sillä likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa ja nostaa energiankulutusta.

Ilmanvaihtokoneiden levylämmönsiirtimen puhdistus

• Irrota ilmanvaihtokoneen levylämmönsiirrin valmistajan ohjeiden mukaan ja pese se vedellä laimennetulla astianpesuaineella.
• Huuhtele runsaalla vedellä.
• Pese myös ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat.
• Kuivaa lämmönsiirtimen ulkopinnat ja asenna siirrin takaisin paikoilleen.

Jos huoneistossa on vain koneellinen poisto, korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto riittävät kevättoimiksi.

Poistoilman venttiilien puhdistus

• Irrota pyöreät, lautasmalliset venttiilit pyörittämällä niitä ulkokehältä.
o Älä muuta keskiosan asentoa.
o Pese venttiilin pinnat miedolla saippuavedellä.
o Laita venttiili takaisin.
- Ole tarkkana, ettet vahingossa muuta keskiosan asentoa, jos venttiilejä ei ole lukittu.


Näillä kevättoimilla huoneilman laatu paranee selvästi. Ja jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-ammattilaisen puoleen.

Lämmöntalteenotto kannattaa pitää toiminnassa, kunnes lämmityskausi päättyy. Muista kuitenkin kytkeä se pois toiminnasta lämmityskauden päättyessä, jotta saat tuloilman pidettyä viileämpänä kesällä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Sopivan lampun löytäminen

Valolähteet ovat muuttuneet. Enää ei lamppuja hankittaessa tuijoteta watteja vaan lumeneita (lm), jotka kuvaavat lampusta saatavaa valon määrää. Led-lamput ovat pitkäikäisiä ja energiataloudellisia, mutta muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Lue lisää

Herkulliset ja helpot uuniomenat

Nyt kannattaa hyödyntää syksyn sato kaikin tavoin. Aina ei kuitenkaan oma sato riitä ja silloin vain kaupan kautta kotiin. Herkulliset uuniomenat maistuvat illanistujaisissa ja kotiväelle. Valmistus käy kätevästi uunissa.

Lue lisää

Valitse koululaisen huoneeseen riittävä ja häikäisemätön valaistus

Pienet ja isommatkin koululaiset ovat jo aloittaneet lukuvuotensa. Uusien koulutarvikkeiden lisäksi on hyvä muistaa pimenevät syysillat ja hyvän valaistuksen merkitys opinahjoissa ahertajille.

Lue lisää