Säästöhaaste: Luonto inspiroi kultaseppämestari Seppo Penttistä

pe 24. helmikuuta 2017 09.14.00


Käsin kaiverrus on tarkkaa työtä ja Seppo Penttinen sanoo, että kultaseppämestarin on pitkälti perinteistä käsityötä, vaikka tietotekniikka onkin tullut avuksi suunnitteluun. Seppo Penttinen valmistui Lahden Kultaseppäkoulusta vuonna 1983 ja aloitti yrittäjänä saman vuoden lokakuussa. Hänet valittiin vuonna 2011 Vuoden sodankyläläiseksi yrittäjäksi.


Kultaseppämestari Seppo Penttinen kertoo, että käsityöt olivat lähellä sydäntä jo lapsuudessa.

– Tykkäsin väsätä kaikenlaisia puuesineitä ja koulussa innostus kätten töihin vain vahvistui.

Kun ammatinvalinta tuli aikoinaan vastaan, niin jotain käsillä tekemistähän sen piti olla, kertoo Penttinen. Jossain vaiheessa suunnitelmissa oli valokuvaajankin ammatti, mutta siitä tuli kuitenkin itselle vain hyvä ja tärkeä harrastus ihan tähän päivään asti.

– Valokuvaamalla tutkin minua kiinnostavia, silmää miellyttäviä aiheita luonnossa. Minulle mieluisan Joutsenlampi-riipuksen aiheen sain kuvattua eräällä lompololla toukokuisena yönä. Luonto ja varsinkin linnut ovat alusta alkaen olleet tärkeänä osana suunnittelemissani koruissa.

Suomen kansallislintu Joutsen on ollut aiheena monissa Sepon suunnittelemissa koruissa.

Elämykset tallentuvat muistoihin ja koruihin

Seppo Penttinen sanoo, että pohjoiseen tulevat matkailijat hakevat elämyksiä, esimerkiksi revontulia. Joillekin on taas hirven näkeminen elämys.

– Korun kautta he voivat kokea samat fiilikset yhä uudelleen ja uudelleen. Laadukas koru on esineenä pitkäikäinen. Jos koru ja tapahtuma kohtaavat, on korulla tarina kerrottavanaan. Koru voi myös liittyä käyttäjänsä persoonallisuuteen, viestittää hänelle tärkeistä asioista tai toimia symbolina jollekin tärkeälle elämän tapahtumalle tai asialle.

Taitoa ja tekniikkaa

– Mestaritutkintoa suorittaessani perehdyin antiikin ja myöhempien aikojen kultaseppien työhön. Ihailin kuinka hienoja ja vaativia töitä he tekivätkään, ja millaisilla välineillä. Ei ollut kiillotuskoneita, ei ultrapesuria, ei porakoneita puhumattakaan tietokoneista. Vain kaksi kättä ja valtavasti taitoa.

Tänään on Penttisen mukaan vaikea kuvitella verstasta ilman sähköä.

– Antiikin ajan kultaseppä voisi pärjätä tämän päivän verstaalla, mutta miten kävisikään tämän päivän kultasepälle antiikin ajan verstaassa.

Seppo Penttisen mukaan nykyään tietokone on isossa roolissa uusien korumallien suunnittelussa. 3-D mallinnus on kultasepän verstailla jo arkipäivää.

– Itselläni atk-lohko korvien välissä on varsin kehittymätön, mutta onneksi minulla on mahdollisuus käyttää apuna asian osaavaa ammattilaista.

Mitä tulevaisuus sitten tuo tullessaan sodankyläläiselle kultaseppämestarille?

– Kolmenkymmenen viiden vuoden jälkeen suurin haaste on uskaltaa lopettaa. Menneet vuodet eivät ole riittäneet toteuttamaan kaikkia ideoitani, riittäisivätkö edes tulevatkaan vuodet. Samalla mietin, että olisiko jostakusta työni jatkajaksi?

– Huolella ja suurella sydämellä tehty koru voi siirtyä sukupolvelta toiselle ja jatkaa tarinaa, mikä kerran innoitti korun hankintaan.

Yrittäjä laittaa kuitenkin mukaan koko sielunsa, arkensa ja pyhänsä.

Tyhjän päälle ei Penttisen mukaan saa jäädä vaan elämässä on oltava asioita, jotka pitävät ilon ja inspiraationkin uusien asioiden kokemiseen.

Paluu luontoon

Seppo Penttisen ajatuksissa on lähitulevaisuudessa ruveta viettämään uudelleen niitä toukokuun öitä jonkun sulapaikan äärellä kuunnellen keväisen luonnon ääniä. Ja samalla voisi taltioida luontoa valokuviksi. 

Ja osaan minä kuunnella hiljaisuuttakin ollessani kämpällä. Hiljaisuus ja rauha tekee myös hyvää. Niitä asioita pitäisi kaikkien osata arvostaa ja vähentää kiirettä.

– Metsästän, kalastan, marjastan, sienestän, valokuvaan ja tietenkin käyn Elokuvafestarilla ja Luosto Classic -konserteissa.

Järkevä sähkönkäyttäjä

– Sähkönkuluttajana en ole mikään pihistelijä, vaan enemmänkin järjenkäyttäjä. Ledejä käytän nykyään kaikissa liikkeeni koruvitriineissä; niiden valo sopii koruille hyvin. Luontoa arvostan niin paljon, että haluan osaltani olla mukana kestävässä kehityksessä ja järkevä sähkönkäyttö on tätä myös.

 

Seppo Penttinen perusti kultasepänliikkeen kotikylälleen Sodankylään 1983 valmistuttuaan samana vuonna Lahden kultaseppäkoulusta. Seppo Penttisen vahva innoittaja on aina ollut Lapin luonto. Sepon suunnittelemista korusarjoista tunnetuimpia ovat Suojelusenkeli ja Revontulet. Myös Luoston ametisti on saanut Sepon käsissä huikeaa muotoilua.
Taidekaivertaja Seppo Penttisen erikoisalaa on käsinkaiverrus.

www.taigakoru.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Mitoita ruohonleikkuurobottisi oikein

Kevät ja auringonsäteet herättävät grillaajat ja siirtävät ajatukset kesään. Lumen alta paljastuu syksyllä leikkaamatta jäänyt nurmikko ja ajatukset siirtyvät helpolla kesätöihin. Niissäkin tekniikka on hyvänä apuna. Kannattaa kuitenkin hankkia aina tarkoitukseen sopivia laitteita.

Lue lisää

Vaihda e-laskuun ja voit voittaa matkan Korean talviolympialaisiin

E-lasku on helppo ja nopea tapa maksaa laskut. Se on myös ympäristöystävällinen ja turvallinen vaihtoehto, sillä e-lasku tulee suoraan omaan verkkopankkiisi. Arvomme 30.10.2017 mennessä kaikkien e-laskuun siirtyneiden Loisteen asiakkaiden kesken kisamatkan PyeongChangiin.

Lue lisää

Asiakkuutesi tärkeät tiedot Oma Energia -palvelussa

Loisteen asiakkaana sinulla on käytössäsi maksuton asiakaspalvelukanava, jossa asioit kätevästi silloin kun sinulle parhaiten sopii. Palvelu kertoo sinulle tunnin tarkkuudella, kuinka paljon kulutit ja milloin tahansa voit tarkistaa myös laskut ja sopimusasiat.

Lue lisää