Vapun suolapalat kätevästi sauvasekoittimella

ma 24. huhtikuuta 2017 15.28.00

Kotikeittiössä on mukava puuhastella ja juhlistaa Vappua - enemmän tai vähemmän.

Kotikokki voi tuunata jokaiselle maistuvat tuoreleivät. Aina ei tarvitse paistaa tai keittää. Näyttäviä pienannoksia saa tehtyä nopeasti ja helposti.

Sauvasekoittimella maukasta

Joka kodin ehdoton apulainen on sauvasekoitin. Sillä hoituvat näppärästi smoothiet, rahkat, ruokaisat herkut ja jälkiruoat. Mukava vaihtoehto perinteisille nakeille ja tilpehööreille ovat vaikkapa maistuvat leivät, jotka valmistuvat kätevästi ja edullisesti.

Kevään ja kesän muissakin juhlissa paahtoleivälle rakennetut pikkusuolaiset korvaavat tarvittaessa hyvin perinteisen voileipäkakun ja päällisiä voi laittaa maun mukaan. Yksi tykkää lihasta, toinen kasviksista ja virkeä vapun piristäjä on vaikkapa katkarapu- tai sillimurskaleipä talon tapaan.

Paahtoleipäsiivun voi myös puolittaa kolmioksi. Paahtopaistista ja hillosipuleista saa maittavan leivän illanistujaisiin.

SILLIMURSKALEIVÄT neljälle

Ainekset:

3 dl sipulisilliä
2 purkkia Creme Fraichea, myös kevyt versio sopii hyvin
Lisäksi paahtoleipää oman maun mukaan, purjoa, sipulia, chiliä ja lisää sipulia oman maun mukaan. Lisämakua saa sitruunapippurilla, chilillä tai ripauksella sitruunamehua.

Valmistus:
Murskaa sipulisilli sauvasekoittimella. Lisää joukkoon Creme Fraiche ja surauta sekoittimella ainekset vielä nopeasti kasaan. Annostele leipien päälle seos ja koristele esimerkiksi chilirouheella, purjorenkailla ja sipulilla. Annos valmistuu minuuteissa. Mikäli haluat ruokaisamman version, laita lautaselle lisäksi pari uutta perunaa tillisilpun kera tai/ ja keitetty kananmuna.

Tarjoile siman tai raikkaan omenamehun kanssa. Siman makuun saat vaihtelua lisäämällä siihen hiukan inkivääriä.

INKIVÄÄRISIMA

Inkivääri sima maistuu pitkin kesää arjessa ja juhlissa. Jo kolme vuorokauden kuluttua saat ihanaa juomaa.
100 g tuoretta inkiväärikasvin juurta
8 l vettä
400 g sokeria
400 g fariinisokeria
1 dl hunajaa
2 sitruunaa
1/2 tl hiivaa
1. Kuori inkiväärijuuri ja paloittele se astiaan. Kiehauta puolet vedestä. Kaada astiaan sokerit ja kiehuva vesi. Sekoita ja anna jäähtyä haaleaksi.
2. Lisää juomaan hunaja, puristettu sitruunan mehu ja loppu vedestä. Sekoita hiiva pieneen simatilkkaan ja lisää astiaan. Anna käydä huoneenlämmössä yön yli. Siivilöi ja pullota.
3. Sima on valmista nautittavaksi kolmen vuorokauden kuluttua.
(Siman ohje: Martat)

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Sopivan lampun löytäminen

Valolähteet ovat muuttuneet. Enää ei lamppuja hankittaessa tuijoteta watteja vaan lumeneita (lm), jotka kuvaavat lampusta saatavaa valon määrää. Led-lamput ovat pitkäikäisiä ja energiataloudellisia, mutta muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Lue lisää

Herkulliset ja helpot uuniomenat

Nyt kannattaa hyödyntää syksyn sato kaikin tavoin. Aina ei kuitenkaan oma sato riitä ja silloin vain kaupan kautta kotiin. Herkulliset uuniomenat maistuvat illanistujaisissa ja kotiväelle. Valmistus käy kätevästi uunissa.

Lue lisää

Valitse koululaisen huoneeseen riittävä ja häikäisemätön valaistus

Pienet ja isommatkin koululaiset ovat jo aloittaneet lukuvuotensa. Uusien koulutarvikkeiden lisäksi on hyvä muistaa pimenevät syysillat ja hyvän valaistuksen merkitys opinahjoissa ahertajille.

Lue lisää