Hannu Haase: ”Tuntispot on tullut jäädäkseen”

29.11.2016, klo 14:35Kommentteja 0

Kokenut sähkömies, Rovakaira Oy:n toimitusjohtajan työstä kahdeksan vuotta sitten eläkkeelle jäänyt insinöörineuvos Hannu Haase maksaa kuluttamastaan sähköstä hintaa, joka on sidottu sähköpörssin tuntihintaan.


Hannu Haase on innokas hiihtäjä. Rovaniemellä sijaitseva ensilumen latu mahdollistaa harrastuksen aloittamisen jo ennen varsinaista lumen tuloa.


– Olen arvioinut, että pitkällä aikavälillä tämä on edullisin vaihtoehto, koska nyt maksamani sähkönhinta seuraa suoraan sähköpörssin hintaa. Mukana ei ole sähkönmyyjän riskilisiä, niin kuin on esimerkiksi kuukausittaiseen keskihintaan tai johonkin muuhun keskihintaan sidotuissa sähkösopimuksissa, Haase sanoo.

Pohjoismaisen sähkön hinta määritellään tunnin tarkkuudella Nord Pool -sähköpörssissä. Koska nykyiset energiamittarit lähettävät reaaliaikaista tietoa kuluttajan sähkönkulutuksesta, voidaan laskutuskin tehdä tuntikohtaisesti.

Tulevat tuntihinnat ilmoitetaan vuorokautta aikaisemmin. Kuluttajan kannattaa luonnollisesti ohjata kulutustaan vuorokauden edullisimmille tunneille.

– Saattaa myös olla, että tulevaisuudessa päivittäinen tuntihintojen vaihtelu tulee olemaan nykyistä suurempaa. Silloinkin on hyvä, että kulutusta voidaan vähentää kalliilta tunneilta, suomalaista energiapolitiikkaa edelleen aktiivisesti seuraava Haase toteaa.


Saunominen kuuluu ohjelmaan hiihto- tai juoksulenkin jälkeen. 

Tuntispotin keskihinta on kilpailukykyinen

Tuntihinnat ovat nähtävissä netin tai erityisen matkapuhelimeen asennettavan Tuntihinta-mobiilisovelluksen kautta. Haasen puhelimeen saapuu tekstiviesti seuraavan päivän tuntihinnan noustessa yli 6 sentin kilowatilta. Mihinkään mullistaviin toimenpiteisiin tämä ei hänen taloudessaan johda – korkeintaan leivinuuniin saattaa syttyä tavallista herkemmin valkea, ilmalämpöpumpun asetus voi pudota pari piirua ja pyykinpesukoneen käynnistäminen saa odottaa edullisempia hetkiä.

– Ei kannata tuijottaa liikaa yksittäisiin, kalliisiin tunteihin, koska suurin säästö tulee kuitenkin tämän tariffin periaatteesta, että vuoden jokaisena tuntina maksaa aitoa markkinahintaa mahdollisimman pienellä riskilisällä. Kokemukseni mukaan Tuntispotin keskihinta on ollut kilpailukykyinen muihin vaihtoehtoihin verrattuna, mutta jos ei halua seurata sähkön hintavaihteluita ja toimia niiden mukaan, on esimerkiksi kaksivuotinen kiinteähintainen, oikeaan aikaan tehty sopimus hyvä vaihtoehto.

Automaation avulla merkittävää säästöä

Haase luonnehtii hintojen seuraamistaan eräänlaiseksi sähkömiehen harrastukseksi.

– Vaikka tiedän sähkön olevan kalleimmillaan, se ei johda kuitenkaan pahempaan kyttäämiseen tai omantunnonvaivoihin, hän naurahtaa, mutta toteaa samaan hengenvetoon todellista säästöä syntyvän silloin, kun tuntiveloitus ja automaatio yhdistetään.

– Ennen kaikkea uutta suunniteltaessa ja rakennettaessa kannattaa miettiä automaattisten ohjausjärjestelmien vaikutusta energiansäästöön. Älykäs automatiikka voi huolehtia esimerkiksi siitä, että taloa lämmitetään pääasiassa vuorokauden edullisimpina tunteina, jolloin pitkällä aikavälillä toistuvuus alkaa luoda merkittävää säästöä.

Nord Pool sähköpörssissä määriteltävä sähkönhinta perustuu päivittäiseen kaupankäyntiin. Hintaan vaikuttavat sähköntuotannossa vallitsevat olosuhteet, kuten sää, siirtoverkkojen ja voimalaitosten viat sekä vesitilanne. Hinnat näkyvät pörssin verkkosivustolta, jonne pääsee muun muassa Energiapolarin Polar Tuntispot-verkkosivun kautta.  Hannu Haase seuraa ”rakkaudesta lajiin” -pohjalta sähkönhinnan kehitystä myös pidemmältä aikaväliltä.  

– Yllätyin syys–lokakuun normaalia korkeammista hinnoista. Epäilen, että vaikuttavina tekijöinä olivat sähkön siirto-ongelmat ja tuulivoiman epäsäännöllisyys.

Polar Tuntispot -sähkösopimus

– tuntikohtainen hinta perustuu sähköpörssin määrittelemään hintaan.
– Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksessa tuntihinnoissa on mukana arvonlisävero.
– sopimus on voimassa toistaiseksi.

Sähkösukua

Hannu Haasen isä Gunnar Haase, ”Lapin sähköistämisen isä”, kuului Rovakaira Oy:n perustajajäseniin. Hän toimi yhtiön toimitusjohtajana vuosina 1947–1979. Myös Hannu Haasea kiinnosti sähköala, jota hän lähti opiskelemaan tekniseen korkeakouluun. Diplomi-insinööriksi valmistuttuaan hän työskenteli osastopäällikkönä Savon Voimassa ja Kainuun Valossa. Vuonna 1979 Haase siirtyi Rovakairan toimitusjohtajaksi, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2008. Suvun sähköistä jatkumoa edustaa Hannun pojan, Antti Haasen ohjaama elokuva ”Isoisän ärräpää – Lapin sähköistyksen tarina”, joka saa ensi-iltansa kesällä 2017.

Kahdeksan vuotta eläkkeellä ollut Hannu Haase ei haikaile menneitä aikoja.

– Aikansa kutakin. Jos on ollut 30 vuotta mahdollisuus vaikuttaa, se saa riittää. Toki seuraan maailmanmenoa ja energiapolitiikkaa edelleen päivittäin.

Suomalaisesta energiapolitiikasta kun puhutaan, Haasella on huoli kotimaisen sähköntuotannon riittävyydestä tulevaisuudessa.

– Meidän tulisi olla tarpeeksi omavaraisia, jotta emme joutuisi muiden maiden armoille. Energiapolitiikassa pitäisi kohtelun olla tasapuolista kaikille osapuolille, mutta nyt vaikuttaa siltä, että kun tuulivoimaan satsataan, perinteiset sähköntuotantotavat muuttuvat vääristyneiden tukitoimenpiteiden takia kannattamattomiksi. En usko, että meidän olosuhteissamme tuulivoimasta tulee koskaan todellinen ratkaisu energiantuotantoon.

Tuulivoiman käyttöönottoa perustellaan usein ympäristöllisillä näkökohdilla, mutta Haasella olisi tarjolla tehokkaampi ympäristöä suojeleva vaihtoehto.

– Määrätietoisilla toimenpiteillä Suomessa voitaisiin siirtyä varsin lyhyessä ajassa sähköautoihin. Se olisi hyvä asia niin ympäristön kuin autokannan uusiutumisen kannalta.

Teksti ja kuvat: Timo Rehtonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Liikaa somea?

Sosiaalinen media yhdistää, viihdyttää ja tarjoaa tietoa. Mutta liiallinen somettaminen voi myös haitata normaalielämäämme. Lue lisää

Uutiset

Sähköauto tuo uusia haasteita pelastajalle

Sähköautot yleistyvät liikenteessä myös Lapissa. On vain ajan kysymys, milloin pohjoisen teillä sattuu ensimmäinen liikenneonnettomuus, jossa sähköauto on osallisena. Pelastajat varautuvat jo tähän tilanteeseen harjoituksissaan. Alakemijoen VPK harjoitteli Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköauton avulla pelastustoimia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Lappilaisia arjen valintoja

Monilla ihmisillä on mainosten luomat hyvin ruusuiset käsitykset siitä, kuinka edullista itse esimerkiksi aurinkopaneelein tuotettu sähkö on. Lue lisää

Blogi

Kevättä rinnassa

Kevät alkaa pian. Vaikka nyt vielä odottelemme parhaita hankikelejä ja aurinkoa on lumi pian muisto vain. Luonnolla alkaa olla nimittäin jo kevättä rinnassa. Kevätpäivän tasaus on 20.3. ja sen jälkeen valon suhteen on täällä Lapissa yhtä juhlaa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Sopiva valaistus tärkeää hyvinvoinnille

Valon puute talvikuukausina johtaa siihen, että ​moni suomalainen kokee itsensä ​alakuloiseksi. Luonnonvalon lisäksi myös sisävalaistus vaikuttaa ihmisten energiatasoihin ja riittävällä valaistuksella voidaankin vähentää väsymystä ja lisätä päivittäistä hyvinvointia. Sopiva valaistus huoneessa on tärkeää hyvinvoinnille. Lue lisää

Lämmitys

Pakkanen tulee, lämmitätkö oikein?

Koko Suomeen odotetaan kylmää säärintamaa, jonka taittuminen ei ainakaan vielä näy sääkartoilla. – Nyt kannattaa olla tarkkana kodin huonelämpötilojen säädössä, sillä kovana pakkaskuukautena lämmityslasku saattaa olla moninkertainen syyskuukauteen verrattuna, muistuttaa asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä. Lue lisää

Kodintekniikka

Puhtaat hampaat – kaunis hymy

Hampaat pitäisi harjata ainakin kahdesti päivässä. Sähköhammasharjalla se onnistuu kätevästi. Lisäksi hammasvälit pitäisi puhdistaa päivittäin erikseen. Säännöllisen ateriarytmin puuttuminen näkyy välipalasyömisinä, jolloin hampaat altistuvat yhä uudelleen ja uudelleen happohyökkäyksille. Lue lisää

Vertailut

Testissä applikaatio-ohjattavat robottipölynimurit: Vaivattomuutta päivittäissiivoukseen

Haetko helpotusta siivoukseen, apua päivittäiseen puhtaanapitoon ilman vaivaa? Silloin robotti-imuri saattaa olla ratkaisu. Se siivoaa suurimman osan lattioista poissa ollessasi ja kotiin tullessasi on taas siistiä. Lue lisää

Laiteuutuudet

Pesee ja kuivaa

Mielen ensimmäinen kuivaavien pesukoneiden W1-mallisto koostuu kolmesta koneesta kahdessa eri kokoluokassa. Kaikissa on Mielen hellävarainen kennorumpu, linkous etenee 1600 kierrosta minuutissa ja energiatehokkuusluokka on A. Lue lisää

Turvallisuus

Kodin tietoturva kuntoon

Digitalisaation myötä kodinkoneet muuttuvat nyt nettikäyttöisiksi. Matkalla digiyhteiskuntaan on vain iso mutka matkassa – kodinkoneiden heikko tietoturva. Lue lisää

Liikenne

Renault on sähköautojen ykkönen Euroopassa

Renault on sähköautoissa Euroopan ykkönen, jonka kumulatiivinen myynti ylitti viime syksynä 100 000 kappaleen rajan. Vuodesta 2010 alkaen Renault on myynyt kaikkina vuosina Euroopassa enemmän sähköautoja kuin mikään muu valmistaja. Henkilöautoissa eniten myyty malli on Zoe ja pakettiautoissa Kangoo Z.E. on markkinajohtaja. Lue lisää