Säästöhaaste: Luonto inspiroi kultaseppämestari Seppo Penttistä

24.02.2017, klo 09:14Kommentteja 0

Sodankyläläinen kultaseppämestari Seppo Penttinen uskoo, että Suomen 100-vuotisjuhlavuosi innostaa myös maamme korusuunnittelijoita ja korujen ostajia. – Ainutlaatuinen kansallisromanttinen aarteemme on upea luontomme. Koruissa arvostetaan kotimaista designia ja laatua.


Käsin kaiverrus on tarkkaa työtä ja Seppo Penttinen sanoo, että kultaseppämestarin on pitkälti perinteistä käsityötä, vaikka tietotekniikka onkin tullut avuksi suunnitteluun. Seppo Penttinen valmistui Lahden Kultaseppäkoulusta vuonna 1983 ja aloitti yrittäjänä saman vuoden lokakuussa. Hänet valittiin vuonna 2011 Vuoden sodankyläläiseksi yrittäjäksi.


Kultaseppämestari Seppo Penttinen kertoo, että käsityöt olivat lähellä sydäntä jo lapsuudessa.

– Tykkäsin väsätä kaikenlaisia puuesineitä ja koulussa innostus kätten töihin vain vahvistui.

Kun ammatinvalinta tuli aikoinaan vastaan, niin jotain käsillä tekemistähän sen piti olla, kertoo Penttinen. Jossain vaiheessa suunnitelmissa oli valokuvaajankin ammatti, mutta siitä tuli kuitenkin itselle vain hyvä ja tärkeä harrastus ihan tähän päivään asti.

– Valokuvaamalla tutkin minua kiinnostavia, silmää miellyttäviä aiheita luonnossa. Minulle mieluisan Joutsenlampi-riipuksen aiheen sain kuvattua eräällä lompololla toukokuisena yönä. Luonto ja varsinkin linnut ovat alusta alkaen olleet tärkeänä osana suunnittelemissani koruissa.

Suomen kansallislintu Joutsen on ollut aiheena monissa Sepon suunnittelemissa koruissa.

Elämykset tallentuvat muistoihin ja koruihin

Seppo Penttinen sanoo, että pohjoiseen tulevat matkailijat hakevat elämyksiä, esimerkiksi revontulia. Joillekin on taas hirven näkeminen elämys.

– Korun kautta he voivat kokea samat fiilikset yhä uudelleen ja uudelleen. Laadukas koru on esineenä pitkäikäinen. Jos koru ja tapahtuma kohtaavat, on korulla tarina kerrottavanaan. Koru voi myös liittyä käyttäjänsä persoonallisuuteen, viestittää hänelle tärkeistä asioista tai toimia symbolina jollekin tärkeälle elämän tapahtumalle tai asialle.

Taitoa ja tekniikkaa

– Mestaritutkintoa suorittaessani perehdyin antiikin ja myöhempien aikojen kultaseppien työhön. Ihailin kuinka hienoja ja vaativia töitä he tekivätkään, ja millaisilla välineillä. Ei ollut kiillotuskoneita, ei ultrapesuria, ei porakoneita puhumattakaan tietokoneista. Vain kaksi kättä ja valtavasti taitoa.

Tänään on Penttisen mukaan vaikea kuvitella verstasta ilman sähköä.

– Antiikin ajan kultaseppä voisi pärjätä tämän päivän verstaalla, mutta miten kävisikään tämän päivän kultasepälle antiikin ajan verstaassa.

Seppo Penttisen mukaan nykyään tietokone on isossa roolissa uusien korumallien suunnittelussa. 3-D mallinnus on kultasepän verstailla jo arkipäivää.

– Itselläni atk-lohko korvien välissä on varsin kehittymätön, mutta onneksi minulla on mahdollisuus käyttää apuna asian osaavaa ammattilaista.

Mitä tulevaisuus sitten tuo tullessaan sodankyläläiselle kultaseppämestarille?

– Kolmenkymmenen viiden vuoden jälkeen suurin haaste on uskaltaa lopettaa. Menneet vuodet eivät ole riittäneet toteuttamaan kaikkia ideoitani, riittäisivätkö edes tulevatkaan vuodet. Samalla mietin, että olisiko jostakusta työni jatkajaksi?

– Huolella ja suurella sydämellä tehty koru voi siirtyä sukupolvelta toiselle ja jatkaa tarinaa, mikä kerran innoitti korun hankintaan.

Yrittäjä laittaa kuitenkin mukaan koko sielunsa, arkensa ja pyhänsä.

Tyhjän päälle ei Penttisen mukaan saa jäädä vaan elämässä on oltava asioita, jotka pitävät ilon ja inspiraationkin uusien asioiden kokemiseen.

Paluu luontoon

Seppo Penttisen ajatuksissa on lähitulevaisuudessa ruveta viettämään uudelleen niitä toukokuun öitä jonkun sulapaikan äärellä kuunnellen keväisen luonnon ääniä. Ja samalla voisi taltioida luontoa valokuviksi. 

Ja osaan minä kuunnella hiljaisuuttakin ollessani kämpällä. Hiljaisuus ja rauha tekee myös hyvää. Niitä asioita pitäisi kaikkien osata arvostaa ja vähentää kiirettä.

– Metsästän, kalastan, marjastan, sienestän, valokuvaan ja tietenkin käyn Elokuvafestarilla ja Luosto Classic -konserteissa.

Järkevä sähkönkäyttäjä

– Sähkönkuluttajana en ole mikään pihistelijä, vaan enemmänkin järjenkäyttäjä. Ledejä käytän nykyään kaikissa liikkeeni koruvitriineissä; niiden valo sopii koruille hyvin. Luontoa arvostan niin paljon, että haluan osaltani olla mukana kestävässä kehityksessä ja järkevä sähkönkäyttö on tätä myös.

 

Seppo Penttinen perusti kultasepänliikkeen kotikylälleen Sodankylään 1983 valmistuttuaan samana vuonna Lahden kultaseppäkoulusta. Seppo Penttisen vahva innoittaja on aina ollut Lapin luonto. Sepon suunnittelemista korusarjoista tunnetuimpia ovat Suojelusenkeli ja Revontulet. Myös Luoston ametisti on saanut Sepon käsissä huikeaa muotoilua.
Taidekaivertaja Seppo Penttisen erikoisalaa on käsinkaiverrus.

www.taigakoru.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Liikaa somea?

Sosiaalinen media yhdistää, viihdyttää ja tarjoaa tietoa. Mutta liiallinen somettaminen voi myös haitata normaalielämäämme. Lue lisää

Uutiset

Sähköauto tuo uusia haasteita pelastajalle

Sähköautot yleistyvät liikenteessä myös Lapissa. On vain ajan kysymys, milloin pohjoisen teillä sattuu ensimmäinen liikenneonnettomuus, jossa sähköauto on osallisena. Pelastajat varautuvat jo tähän tilanteeseen harjoituksissaan. Alakemijoen VPK harjoitteli Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköauton avulla pelastustoimia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Lappilaisia arjen valintoja

Monilla ihmisillä on mainosten luomat hyvin ruusuiset käsitykset siitä, kuinka edullista itse esimerkiksi aurinkopaneelein tuotettu sähkö on. Lue lisää

Blogi

Kevättä rinnassa

Kevät alkaa pian. Vaikka nyt vielä odottelemme parhaita hankikelejä ja aurinkoa on lumi pian muisto vain. Luonnolla alkaa olla nimittäin jo kevättä rinnassa. Kevätpäivän tasaus on 20.3. ja sen jälkeen valon suhteen on täällä Lapissa yhtä juhlaa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Sopiva valaistus tärkeää hyvinvoinnille

Valon puute talvikuukausina johtaa siihen, että ​moni suomalainen kokee itsensä ​alakuloiseksi. Luonnonvalon lisäksi myös sisävalaistus vaikuttaa ihmisten energiatasoihin ja riittävällä valaistuksella voidaankin vähentää väsymystä ja lisätä päivittäistä hyvinvointia. Sopiva valaistus huoneessa on tärkeää hyvinvoinnille. Lue lisää

Lämmitys

Pakkanen tulee, lämmitätkö oikein?

Koko Suomeen odotetaan kylmää säärintamaa, jonka taittuminen ei ainakaan vielä näy sääkartoilla. – Nyt kannattaa olla tarkkana kodin huonelämpötilojen säädössä, sillä kovana pakkaskuukautena lämmityslasku saattaa olla moninkertainen syyskuukauteen verrattuna, muistuttaa asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä. Lue lisää

Kodintekniikka

Puhtaat hampaat – kaunis hymy

Hampaat pitäisi harjata ainakin kahdesti päivässä. Sähköhammasharjalla se onnistuu kätevästi. Lisäksi hammasvälit pitäisi puhdistaa päivittäin erikseen. Säännöllisen ateriarytmin puuttuminen näkyy välipalasyömisinä, jolloin hampaat altistuvat yhä uudelleen ja uudelleen happohyökkäyksille. Lue lisää

Vertailut

Testissä applikaatio-ohjattavat robottipölynimurit: Vaivattomuutta päivittäissiivoukseen

Haetko helpotusta siivoukseen, apua päivittäiseen puhtaanapitoon ilman vaivaa? Silloin robotti-imuri saattaa olla ratkaisu. Se siivoaa suurimman osan lattioista poissa ollessasi ja kotiin tullessasi on taas siistiä. Lue lisää

Laiteuutuudet

Pesee ja kuivaa

Mielen ensimmäinen kuivaavien pesukoneiden W1-mallisto koostuu kolmesta koneesta kahdessa eri kokoluokassa. Kaikissa on Mielen hellävarainen kennorumpu, linkous etenee 1600 kierrosta minuutissa ja energiatehokkuusluokka on A. Lue lisää

Turvallisuus

Kodin tietoturva kuntoon

Digitalisaation myötä kodinkoneet muuttuvat nyt nettikäyttöisiksi. Matkalla digiyhteiskuntaan on vain iso mutka matkassa – kodinkoneiden heikko tietoturva. Lue lisää

Liikenne

Renault on sähköautojen ykkönen Euroopassa

Renault on sähköautoissa Euroopan ykkönen, jonka kumulatiivinen myynti ylitti viime syksynä 100 000 kappaleen rajan. Vuodesta 2010 alkaen Renault on myynyt kaikkina vuosina Euroopassa enemmän sähköautoja kuin mikään muu valmistaja. Henkilöautoissa eniten myyty malli on Zoe ja pakettiautoissa Kangoo Z.E. on markkinajohtaja. Lue lisää