Paljon siitä puhutaan, mutta vielä vähän toteutetaan: Omaa sähköntuotantoa jopa myytäväksi asti?

pe 24. helmikuuta 2017 10.18.00


Sähköä voidaan tuottaa pienimuotoisesti aurinkoenergialla, tuuli- ja vesivoimalla, biokaasulla sekä niin sanotulla pien-CHP (Combined heat and power) -laitteistolla, joka perustuu sähkön ja lämmön yhteistuotantoon.

Käytännössä sähkön pientuotanto on tällä hetkellä lähes ainoastaan aurinkosähköä, esimerkiksi Rovakairan verkkoon kytketyistä noin 30 pientuotantolaitteistosta kaikki tuottavat aurinkosähköä. Pientuotanto ei ole siis yleistä, edustavathan tämän hetken pientuotantojärjestelmät vain promillea Rovakairan noin 30 000 sähkön käyttöpaikasta.

Laitteistoilla vielä pitkät takaisinmaksuajat

Vaikka aurinkosähköä tuottava teknologia on halventunut koko ajan, ei auringon säteiden voimin mennä edelleenkään kohti pikavoittoja. Saatava taloudellinen hyöty riippuu tietysti siitä, kuinka paljon järjestelmää pystyy hyödyntämään, kuinka iso se on ja millä hintaa sen on saanut hankittua, mutta parhaassakin tapauksessa laitteisto maksaa itsensä takaisin vasta kymmenien vuosien kuluttua.

– Järjestelmästä saadaan paras hyöty silloin, kun paneelien määrä on oikein mitoitettu. Se tarkoittaa sitä, että laitteistolla voidaan korvata omaa sähkön käyttöä, mutta ylituotanto jää mahdollisimman pieneksi, sanoo Energiapolarin energianeuvoja Toni Semenoja.

Katsotaanpa tilannetta tämän päivän luvuilla. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä kotitalouteen vähentäen verkosta otetun sähkön tarvetta. Tällöin aurinkosähkön arvo on piensähkön tuottajalle sama kuin ostosähkön hinta, eli noin 10–12 snt/kWh (myynti- ja siirtohintoineen).

Jos kuitenkin aurinkosähkön tuotanto ylittää rakennuksen välittömän tarpeen, ylituotanto syötetään sähköverkkoon. Tällöin sähköä myyvä yhtiö muuttuu sähkön ostajaksi. Kuluttajan aurinkosähköstään saama hinta perustuu kuitenkin tässä tapauksessa pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin tuntispottihintaan (josta vähennetään käsittelymaksu).  Sen tuntihinta on tällä hetkellä keskimäärin 3–4 snt/kWh. Laitteistoa ei siis kannata mitoittaa tarkoituksella ylisuureksi, koska silloin investointikulut kasvavat ja järjestelmän takaisinmaksuaika pitenee.

– Toisaalta taloudellinen hyötyminen ei ole varmaankaan ainoa syy, miksi omatuotantojärjestelmiä hankitaan. Kun halutaan edistää kestävää kehitystä tai kokeilla uutta tekniikkaa, ei varsin isolla alkuinvestoinnilla tunnu olevan niin paljon merkitystä, Semenoja toteaa.

Hinta suhteessa tuottoon ongelmana, mutta tekniikka kehittyy

Voisi kuvitella, että oman piensähköntuotannon myynti olisi hyvä bisnes, koska on laskettu, että aurinko säteilee Lapissakin vuoden aikana noin 800 kilowattituntia energiaa maamme jokaiselle neliömetrille. Nopeasti laskien 10 neliömetrillä aurinkopaneeleita pitäisi tällöin saada tuotettua sähköä 8000 kilowattituntia vuodessa. Tästä säteilymäärästä saadaan kuitenkin hyödynnettyä vain noin 15–20 prosenttia. Pientuotannosta saatavaan hyötyyn vaikuttavat hyvin merkittävästi myös paneelien oikea asennuskulma ja erilaiset varjostukset.

– Tekniikka kuitenkin kehittyy huimaa vauhtia ja oletettavasti järjestelmien hinnat tulevat tipahtamaan. On varmasti myös järkevää jossain vaiheessa valmistaa yhä enemmän rakennusmateriaaleja, esimerkiksi ikkunoita ja kattorakenteita, joihin on jo valmiiksi asennettu aurinkopaneeleita, energianeuvoja Toni Semenoja visioi.

Minkä kokoluokan aurinkopaneelit rakennukseen?

Esimerkkilaskelmissa on oletettu, että kaikki tuotettu sähkö saadaan hyödynnettyä omassa käytössä. Todellisuudessa juuri koskaan kaikkia laitteiston tuottamaa energiaa ei saada omaan käyttöön, jolloin takaisinmaksuaika pitenee.

Esimerkki 1.

Pinta-alaltaan 100 neliömetrin taloon asennetaan 10 neliömetriä aurinkopaneelia, jonka huipputeho on 1,6 kWp. Järjestelmä voi optimiolosuhteissa tuottaa sähköä vuodessa 1400 kWh. Jos sähkön keskihinta on 12 snt ja kaikki tuotettu sähkö saadaan hyödynnettyä omassa käytössä, on vuosittainen säästö 168 euroa. Järjestelmän hinta on kokonaisuudessaan 4200 euroa, jolloin sen takaisinmaksuaika on 25 vuotta.

Esimerkki 2.

Pinta-alaltaan 100–200 neliömetrin taloon asennetaan 21 neliömetriä aurinkopaneelia, jonka huipputeho on 3,1 kWp. Järjestelmä voi optimiolosuhteissa tuottaa sähköä vuodessa 2800 kWh. Jos sähkön keskihinta on 12 snt ja kaikki tuotettu sähkö saadaan hyödynnettyä omassa käytössä, on vuosittainen säästö 336 euroa. Järjestelmän hinta on kokonaisuudessaan 7000 euroa, jolloin sen takaisinmaksuaika on 21 vuotta.

Teksti: Timo Rehtonen
Kuva: Scanstockphoto 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C.

Lue lisää

Ei enää valojen sammuttelua – älyvalaistus muuttaa arkea

Energiansäästön nimissä valoja on neuvottu sammuttamaan tiloista, joissa ei oleskella. Tämä kannattaa edelleen, mutta tulevaisuudessa älykkäät järjestelmät muuttavat tapaamme säästää energiaa. Säästöstä tulee automaattista.

Lue lisää

Nauti herkullisista uunijuureksista

Edullisesti ja helposti terveellistä. Kuulostaa jo melkein liian hyvältä. Täyteläisen maukkaat uunijuurekset ja vihannekset valmistuvat nopeasti uunissa pääruoaksi tai lisukkeiksi.

Lue lisää