Säästöhaaste: Energiansäästö on laaja kokonaisuus

ma 27. marraskuuta 2017 12.42.00


Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola on siirtynyt käyttämään enenevästi led-valaistusta kotonaan viime vuosina.

 

– Energiansäästö on osa laajempaa kokonaisuutta, johon kytkeytyvät myös terve asuminen, digitaalinen työ ja kestävän kehityksen joukkoliikenteen kehittäminen, Mauri Ylä-Kotola sanoo.

Ylä-Kotola asuu yhdessä Rovaniemen vanhimmista kerrostaloista ja arvostaa myös asumisen historiallisia kerrostumia ja paikan henkeä.

– Kodin valaistuksen riittävyys on minulle tärkeä, kun olen likinäköinen. En varmaankaan ole tässä suhteessa mallikansalainen energiansäästön näkökulmasta ja joskus lähipiirini huomauttaa, että kotini on kuin sairaalavalaistu. Olen kuitenkin siirtynyt käyttämään enenevästi led-valaistusta kotonani viime vuosina.

 

Lapin yliopiston toiminnot kehittyvät

Mauri Ylä-Kotola kertoo, että Lapin yliopisto on jatkanut korkeakoulukonsernin kehittämistä yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.  Yliopisto osti ammattikorkeakouluosakeyhtiön osake-enemmistön.

Yliopiston strategiana on arktisen muutoksen tutkimus ja ammattikorkeakoulun strategiana on puolestaan arktinen olosuhdeosaaminen mukaan lukien arktinen rakentaminen. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteinen strategiatyö on tärkeä haaste.

Yliopistolle ja ammattikorkeakoululle on myös valmisteilla yhteinen tulevaisuuden digitaalinen kirjasto.

– Yliopiston rehtorin työtä voisi verrata esimerkiksi elokuvatuottajan työhön. Lapin yliopistolla on oma tehtävänsä suomalaisessa tutkimus- ja koulutuskentässä. Lapin matkailun kehitys on ollut huimaa viime vuosina ja yliopiston matkailututkimuksella on ollut oma roolinsa kansainvälisten yhteistyösuhteiden rakentamisessa. Lapin alueella on otettu motoksi above ordinary.

Keskeinen tavoite on miettiä uusia tapoja yhdistää työtä ja etätyötä digiloikan avulla erilaisissa ubiquitous computing -sovelluksissa. Alkujaan (engl. Ubiquitous computing) on huomaamattomasti toimivaa ja ympäristöönsä sulautuvaa kaikkialla olevaa tietotekniikkaa ja sitä voisi kutsua myös läsnä-älyksi, koska se toimii ihmisten arjessa kaikkialla eri muodoissa ja sovelluksissa. 

Entä mikä tuo Ylä-Kotolalle energiaa tai vastapainoisesti rauhaa ja harmoniaa hektisen työn ohella ja pitää virkeänä kaamosaikaan?

– Olen itse taustaltani elokuvatutkija ja kun katson vaikkapa italialaisia elokuvia kankaalle projisoituna, voin hetkessä siirtyä toiseen ilmastoon ja ympäristöön.

 

Digitalisaatio tuo mahdollisuuksia

Lappi on alueena laaja mutta harvaanasuttu. Yliopiston harjoittelukoululla on mahdollisuus kehittyä harvaanasuttujen alueiden kouluverkoston digitaaliseksi kehittämiskeskukseksi.

Ylä-Kotolan mukaan laaja kouluverkko on mahdollista säilyttää Lapissa digitaalisia mahdollisuuksia kehittämällä. Samalla uusia sovelluksia kehittämällä voi koulutusta viedä muille maailman harvaan asutuille alueille. Suomen koulutusosaaminen on maailmalla laajasti arvostettua.

 

Lapin yliopisto on Euroopan unionin pohjoisin yliopisto ja EU:n arktinen yliopisto. Suomi on tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtaja Yhdysvaltain jälkeen ja yliopiston Arktisella keskuksella on tärkeä rooli Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Domus Arctica on suunnitellut yliopistoa vastapäätä puurakenteista opiskelija-asuntorakennusta.

Yliopiston taiteiden tiedekunnassa toimii eri yrityksiä yrityspuistotyyppisesti.

Saamelaisuuteen liittyvän tutkimuksen kehittäminen on tärkeä haaste muun muassa valtioneuvoston Lapin sovittelukomiteahankkeen johdosta.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuva: Marko Junttila
Copyright: Lapin yliopisto

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi.

Lue lisää

Sähkön siirron hinnoittelussa energiasta tehoon

Sähkönkäyttötavat muuttuvat nopeasti, mutta niin muuttuvat myös sähköntuotantotavat. Sähköverkoissa taas energian ja tehon välinen suhde muuttuu. Tuore tutkimus hahmottelee uutta tehoperusteista jakeluverkkotariffia, joka korvaisi vanhan energiaperusteisen hinnoittelujärjestelmän.

Lue lisää

Energian kysyntäkin voi joustaa

Sääolojen mukaan vaihteleva sähköntuotanto lisääntyy. Samalla kulutuksen vaihteluihin nopeasti vastaava sähköntuotanto vähenee. Tämä lisää joustotarvetta kulutuksessa. Kulutusjousto ei ole uusi asia. Esimerkiksi sähkölämmitteisten talojen lämmittäminen yöaikaan on vastaavaa tehontarpeen tasausta, mutta jatkossa sitä tarvitaan lisää.

Lue lisää