Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin

17.11.2017, klo 11:02

Pakastimen energiatehokkuus kärsii laitteeseen muodostuvasta jäästä tai kuurasta. Pakastin kannattaakin sulattaa heti ensimmäisten pakkasten aikaan, heti kun pakastimessa olevat pakasteet voi viedä hetkeksi ulos tai parvekkeelle.

Pakastin kannattaa sulattaa vähintään kerran vuodessa, jopa kahdesti. Hyvät ajankohdat ovat talven ensimmäiset pakkaspäivät syksyllä ja viimeiset pakkaspäivät keväällä. Puhdas ja jäätön pakastin säästää sähköä.

Jos pakkasta on vähän, kannattaa ulos tai parvekkeelle vietävät pakasteet kääriä ulkona viileäksi jäähdytettyyn huopaan, jotta pakasteet eivät lämpene sulatuksen aikana.

Sulatusta voi halutessaan nopeuttaa laittamalla tyhjentämisen jälkeen pakastimen alahyllylle ison astian täynnä kuumaa vettä. Kun pakastimesta ovat kaikki jäät sulaneet, pyyhi pakastin kauttaaltaan puhtaaksi ja kuivaa se.

Ole huolellinen sulatuksen aikana, ettei pakastimesta pääse vettä lattialle. Pakastimen pohjan etuosassa on yleensä avattava vedenjuoksutin, jolla sulavan veden saa ohjattua esimerkiksi juoksuttimen nokan alle laitettuun astiaan. Älä jätä pakastinta sulamaan yksin.


Tarkasta oikea lämpötila

Kun pakastin on kuivattu ja pyyhitty, laita se päälle pakastusasentoon, jotta se viilenee mahdollisimman nopeasti. Kun pakastin on viilentynyt riittävästi, nosta pakasteet takaisin. Muista ottaa pakastuskytkin pois päältä, kun oikea lämpötila on saavutettu. Pakastuskytkin lisää pakastimen kulutusta jopa yli 50 prosenttia.

Säädä pakastin myös oikeaan lämpötilaan ja tarkasta termostaatin toiminta laittamalla pakastimen sisälle hetkeksi lämpömittari. Oikea pakastimen lämpötila on -18 astetta. Sähkönkulutus nousee ripeästi, jos pakastinta pidetään kylmempänä. 


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi.

Lue lisää

Sähkön siirron hinnoittelussa energiasta tehoon

Sähkönkäyttötavat muuttuvat nopeasti, mutta niin muuttuvat myös sähköntuotantotavat. Sähköverkoissa taas energian ja tehon välinen suhde muuttuu. Tuore tutkimus hahmottelee uutta tehoperusteista jakeluverkkotariffia, joka korvaisi vanhan energiaperusteisen hinnoittelujärjestelmän.

Lue lisää

Energian kysyntäkin voi joustaa

Sääolojen mukaan vaihteleva sähköntuotanto lisääntyy. Samalla kulutuksen vaihteluihin nopeasti vastaava sähköntuotanto vähenee. Tämä lisää joustotarvetta kulutuksessa. Kulutusjousto ei ole uusi asia. Esimerkiksi sähkölämmitteisten talojen lämmittäminen yöaikaan on vastaavaa tehontarpeen tasausta, mutta jatkossa sitä tarvitaan lisää.

Lue lisää