Juhlitaanpa ”Jussia”

21.06.2017, klo 16:55

Juhannus, tuo keskikesän yöttömän yön juhla, on jälleen käsillä. Kokot syttyvät, makkaroita käristetään ja kaloja savustetaan. Ja palan painikkeeksi hörpitään virvokkeita kukin makunsa mukaan.

Me suomalaiset saamme jo äidinmaidon mukana geenit juhannuksen juhlimiseen. Toivottavasti myös turistit, jotka ovat jo sankoin joukoin vierailleet talvisessa lapissa, löytävät myös Lapin kesän. Meillä on valoa, puhdas luonto, josta voi vaikka omin käsin poimia superfoodeja, sekä ennen kaikkea turvallinen ja vakaa yhteiskunta. Tänne voi tulla luottavaisin mielin rentoutumaan ja nauttimaan pohjoisen eksotiikasta.

Nyt kun aurinko paistaa melkein vuorokauden ympäri, olisi aurinkopaneelit paikallaan. Vaikka kesällä ei juuri tarvita energiaa asuntojen lämmitykseen, niin aurinkosähköllä voi vaikka lämmittää käyttövettä ja pitää pakastimen sekä jääkaapin viileänä. Vielä kun keksittäisiin kätevä ja edullinen varastointi, niin saisi talteen senkin sähkön, jolle ei juuri sillä hetkellä ole käyttöä.

Aurinkosähkö on 100% ympäristöystävällistä, vaikka lähtökohtaisesti se on ydinvoimaa. Auringonenergia on peräisin fuusioreaktiosta, jota tiedemiehet ovat pitkään yrittäneet valjastaa maanpäällekin. Jos se onnistuu, ihmiskunnan energiahuolet ovat kuulemma lopullisesti ohi. Nykyiset ydinvoimalat toimivat fissioreaktiolla, jossa atomiytimiä halkaistaan. Aivan niin kuin Eput aikoinaan lauloivat, että ”uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa”. Kautta historian ihmisille on ollut helpompaa hajottaminen kuin yhdistäminen. Niin se on tässä ydinvoimassakin. Atomiytimiä on opittu pilkkomaan, mutta niiden hallittu yhdistäminen on osoittautunut toistaiseksi ylivoimaiseksi.

Sähköä kuitenkin tarvitaan oli sitten kesä tai talvi. Ja tarpeen ennustetaan yhä vain kasvavan. Piha-askareissakin monelle perinteiselle bensavehkeelle löytyy jo tehokas akkukäytöinen vaihtoehto. Ruohonleikkuri, trimmeri, lehtipuhallin ja jopa moottorisahakin pyörähtää tänä päivänä akun voimalla. Autotkin siirtyvät sähkölle ennemmin kuin arvataankaan. 

Sitten vaan ”Jussin” viettoon.

Mauri Kuivalainen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Sopivan lampun löytäminen

Valolähteet ovat muuttuneet. Enää ei lamppuja hankittaessa tuijoteta watteja vaan lumeneita (lm), jotka kuvaavat lampusta saatavaa valon määrää. Led-lamput ovat pitkäikäisiä ja energiataloudellisia, mutta muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Lue lisää

Herkulliset ja helpot uuniomenat

Nyt kannattaa hyödyntää syksyn sato kaikin tavoin. Aina ei kuitenkaan oma sato riitä ja silloin vain kaupan kautta kotiin. Herkulliset uuniomenat maistuvat illanistujaisissa ja kotiväelle. Valmistus käy kätevästi uunissa.

Lue lisää

Valitse koululaisen huoneeseen riittävä ja häikäisemätön valaistus

Pienet ja isommatkin koululaiset ovat jo aloittaneet lukuvuotensa. Uusien koulutarvikkeiden lisäksi on hyvä muistaa pimenevät syysillat ja hyvän valaistuksen merkitys opinahjoissa ahertajille.

Lue lisää