Juhlitaanpa ”Jussia”

21.06.2017, klo 16:55

Juhannus, tuo keskikesän yöttömän yön juhla, on jälleen käsillä. Kokot syttyvät, makkaroita käristetään ja kaloja savustetaan. Ja palan painikkeeksi hörpitään virvokkeita kukin makunsa mukaan.

Me suomalaiset saamme jo äidinmaidon mukana geenit juhannuksen juhlimiseen. Toivottavasti myös turistit, jotka ovat jo sankoin joukoin vierailleet talvisessa lapissa, löytävät myös Lapin kesän. Meillä on valoa, puhdas luonto, josta voi vaikka omin käsin poimia superfoodeja, sekä ennen kaikkea turvallinen ja vakaa yhteiskunta. Tänne voi tulla luottavaisin mielin rentoutumaan ja nauttimaan pohjoisen eksotiikasta.

Nyt kun aurinko paistaa melkein vuorokauden ympäri, olisi aurinkopaneelit paikallaan. Vaikka kesällä ei juuri tarvita energiaa asuntojen lämmitykseen, niin aurinkosähköllä voi vaikka lämmittää käyttövettä ja pitää pakastimen sekä jääkaapin viileänä. Vielä kun keksittäisiin kätevä ja edullinen varastointi, niin saisi talteen senkin sähkön, jolle ei juuri sillä hetkellä ole käyttöä.

Aurinkosähkö on 100% ympäristöystävällistä, vaikka lähtökohtaisesti se on ydinvoimaa. Auringonenergia on peräisin fuusioreaktiosta, jota tiedemiehet ovat pitkään yrittäneet valjastaa maanpäällekin. Jos se onnistuu, ihmiskunnan energiahuolet ovat kuulemma lopullisesti ohi. Nykyiset ydinvoimalat toimivat fissioreaktiolla, jossa atomiytimiä halkaistaan. Aivan niin kuin Eput aikoinaan lauloivat, että ”uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa”. Kautta historian ihmisille on ollut helpompaa hajottaminen kuin yhdistäminen. Niin se on tässä ydinvoimassakin. Atomiytimiä on opittu pilkkomaan, mutta niiden hallittu yhdistäminen on osoittautunut toistaiseksi ylivoimaiseksi.

Sähköä kuitenkin tarvitaan oli sitten kesä tai talvi. Ja tarpeen ennustetaan yhä vain kasvavan. Piha-askareissakin monelle perinteiselle bensavehkeelle löytyy jo tehokas akkukäytöinen vaihtoehto. Ruohonleikkuri, trimmeri, lehtipuhallin ja jopa moottorisahakin pyörähtää tänä päivänä akun voimalla. Autotkin siirtyvät sähkölle ennemmin kuin arvataankaan. 

Sitten vaan ”Jussin” viettoon.

Mauri Kuivalainen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Taltuta tulinen nokkonen hauduttamalla

Lähi- ja luomuruoat ovat trendikkäitä. Siitä voi pistää vielä askeleen paremmaksi talttumalla tulinen ja luonnonvarainen kotipihan nokkonen hauduttamalla. Sähköliedellä saa valmistettua monenlaisia nokkosherkkuja.

Lue lisää

Varmista mökkihormien kunto

Mökin ja saunan hormin kunto on hyvä varmistaa vuosittain. Älä kuitenkaan lankea ilmaisia tarkastuksia ja mahdollisesti ylihintaisia korjauksia kauppaavien helppoheikkien ansaan.

Lue lisää

Puhtaat matot kesän juhliin

Mattojen pesu ei suinkaan ole niin rankkaa kuin ennen muinoin. Sähkökäyttöiset painepesurit helpottavat kummasti pesijän työmäärää. Ja parhaimpia kodin tuoksuja ovat puhtaat ja raikkaat matot.

Lue lisää