Kesähelle saattaa nostaa kodin energiankulutusta

pe 15. kesäkuuta 2018 12.53.00

Kesä on kylmälaitteille haastavinta aikaa. Koneet käyvät useammin, kun laitteet yrittävät pitää jääkaappiruuat ja juomat sekä pakasteet kylminä. Samalla nousee myös kylmälaitteiden energiankulutus.

Jos keittiön lämpötila nousee erimerkiksi 25 asteesta yli 30 asteen, kasvaa kylmälaitteiden sähkönkulutus jopa 25 – 40 prosenttia. Samalla lisääntyvät käyttöhäiriöiden riskit, kun kompressorit lämpenevät ja käyvät pahimmillaan lähes tauoitta.

Viimeistään nyt on hyvä tarkastaa, että ilma pääsee kiertämään vapaasti laitteen takaa ja mielellään myös ympärillä. Jos laite on asennettu komeroon ja huoneiston sisälämpötila nousee korkeaksi, kannattaa harkita kylmälaitteen vetämistä väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin kunnolla irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään hyvin.

On myös tärkeää, että ilma pääsee kiertämään komerossa kunnolla, joten kylmälaitekomerossa pitää olla ilmaritilä alaosan peitelistassa ja avoin kanava ylös kaapin takaa.

Vaikka onkin tulossa juhannus- ja muita juhlia, jääkaappia ei saa pakata liian täyteen. Viileälle ilmalle pitää jäädä reilusti kiertotilaa laitteen sisällä. Liian piukkaan pakattu kylmälaite ei toimi kunnolla ja kompressori saattaa senkin vuoksi käydä lähes tauotta.Vältä myös turhaa kylmälaitteen oven avaamista. Pidä kaappi niin hyvässä järjestyksessä, että löydät haluamasi tuotteen heti etsimättä. Kylmälaitteen ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen saattaa nostaa energiankulutusta jopa 20 prosenttia.

On myös tärkeää tuoda jääkaappituotteet kaupasta kotiin kylmälaukuissa. Jääkaappia ei ole hyvä rasittaa lämpimillä ruuilla ja juomilla. Jopa viileämmällä kelillä kylmälaukun käyttö on järkevää, mutta varsinkin lämpimänä kesäpäivänä pilaantuvat tietyt elintarvikkeet nopeasti kuumassa autossa. Kaikkien jääkaappituotteiden säilyvyys perustuu katkeamattomaan kylmäketjuun ja säilyvyys lyhenee, jos tuote pääsee välillä lämpenemään.

Mukavaa juhannusta ja muita kesän juhlia!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kodin älykaiuttimet viitoittavat tulevaisuuteen

Älykaiutin vastaa kysymyksiin ja soittaa pyynnöstä musiikkia. Se osaa myös näyttää televisiossa Netflix-leffoja ja YouTube-videoita, ja tunnistaa jopa suomalaisen englannin aksentin.

Lue lisää

Teen ystävä ottaa rauhallisesti

Maailman suosituin lämmin juoma on vahvistanut asemiaan myös Suomessa. Teen valmistuksessa ja nauttimisessa on omat niksinsä.

Lue lisää

Tuuleta koti raikkaaksi

Vaikka moni odottaa pitkää kuumaa kesää, on pieni viileys tai ainakin kohtuullinen tuulenvire paikallaan kodissakin. Etenkin ikäihmiset ja monet pitkäaikaissairaat kärsivät erityisesti helteistä. Näppärä tuuletin tuo avun nopeasti.

Lue lisää