Kysy pois! Energiapolar-ryhmän oma energianeuvoja vastaa tällä palstalla kuluttajien kysymyksiin sekä antaa vinkkejä energia-asioissa.

ma 27. marraskuuta 2017 16.10.00

Näillä vinkeillä lämmität fiksusti talvella!


Kuinka kauan auton moottoria pitää esilämmittää pakkasilla ennen käynnistystä ja paljonko se kuluttaa sähköä?


Esilämmitysaika on riippuvainen ulkolämpötilasta ja lämmittimen tyypistä. Lohko- tai letkulämmitintä tarvitaan kovillakin pakkasilla yleensä enintään kaksi tuntia. Säteilylämmittimellä tarvittava aika on noin kaksinkertainen.

Polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä riittää yleisesti puolen tunnin lämmitys. Tämä kuluttaa auton akun energiaa, joten akun varaamiseksi on hyvä joko ajaa vähintään yhtä kauan kuin lämmitintä on käytetty tai käyttää erillistä ylläpitolaturia.

Esimerkiksi 300W tehoinen säteilylämmitin kuluttaa neljässä tunnissa 1,2 kWh sähköä. Lisäksi sisätilan lämmitin lisää sähkönkulutusta huomattavasti, riippuen minkä tehoinen se on.VINKKEJÄ TULISIJAN KÄYTTÖÖN

– Käytä kodin tulisijaa talviaikana säännöllisesti. Jos tulisijaa ei käytetä, muodostaa savupiippu kylmäsillan katolle ulkoilmaan, jolloin tulisijasta tulee energian kuluttaja.

– Älä lämmitä tulisijaa liian paljon kerralla. Varaava tulisija pystyy tuottamaan ja sitomaan lämpöä vain tietyn määrän, riippuen hyötysuhteesta ja massasta. Jos tulisijaa lämmittää liian paljon, ylimääräinen lämpö menee piipun kautta hukkaan.JOULUISET ENERGIANSÄÄSTÖVINKIT

– Valmiiksi kuuman sähkö- tai leivinuunin jälkilämpö kannattaa käyttää hyödyksi eli paista laatikot ja hauduta uunipuurot samalla kertaa.

– Sammuta ylimääräiset valot ja nauti aidosta kynttilän valosta.

– Jouluvaloissa kannatta käyttää vain vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja.

– Älä anna joulusaunan odottaa, vaan mene heti saunaan, kun se on tarpeeksi lämmin.

Kuva: Scanstockphoto

energiapolar, energipolarlapista, sähkö, Lapin energianeuvonta


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita.

Lue lisää

Kesän makua keskellä talvea

Erilaisia terveys- ja proteiinirahkoja on mukava ja helppo valmistaa itse. Vain blenderin tai sauvasekoittimen maaginen teho ja mainio rahka on valmista.

Lue lisää

Pataleipä on viikonlopun herkku

Tuore leipä aamulla tuo ylellisyyttä viikonlopun aamuihin. Pataleipä valmistuu helposti uunissa. Hienona lisänä viikonloppuaamuun tulvii kotiin tuoreen leivän vastustamaton tuoksu ja uunin lämpö hyväilee keittiössä. Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Lue lisää