Lämpimän veden järkevä käyttö säästää

pe 8. syyskuuta 2017 12.33.00Vaikka veden keskimääräinen kulutus asukasta kohden on 140 litraa vuorokaudessa, pärjää moni vajaalla sadalla litralla. Pahimmillaan yksi ihminen käyttää jopa 300 litraa vuorokaudessa. Vesimaksu koostuu puhtaasta vedestä ja jätevedestä.

Järkevillä käyttötottumuksilla ja oikein säädetyllä käyttövesijärjestelmällä saadaan vedenkulutusta alennettua huomaamatta.

 

Eniten peseytymiseen

Eniten vettä, etenkin lämmintä vettä kuluu peseytymiseen. Kodissa lämpimän veden osuus kaikesta käytetystä vedestä on noin 40 prosenttia ja suihkussa lämpimän veden osuus nousee 60 prosenttiin.

Jo pari minuuttia lyhyempi suihku päivässä vähentää kuluja kymmeniä euroja vuodessa henkilöä kohden. Esimerkiksi neljän hengen perheessä puhutaan jo helposti yli sadasta eurosta ja jos perheessä on esimerkiksi pari suihkussa pitkään viipyvää, voidaan saavuttaa kuluissa helposti muutaman sadan euron säästö vuodessa.

Lämmin käyttövesi maksaa. 20 minuutin suihku päivässä maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun viiden minuutin suihkun kustannus on vain 150 euroa vuodessa.

Vedenkulutusta voidaan laskea myös teknisesti, hankkimalla vesijohtoverkkoon paineenalennusventtiili ja säätämällä se oikein. Monen asunnon taloista venttiili useimmiten löytyy, mutta säädöt saattavat olla pielessä. Paineen alentaminen pidentää myös vesijohtoverkoston ikää.

Toinen tapa laskea vedenkulutusta on veden virtaaman pienentäminen. Esimerkiksi pesuallashanan suositusvirtaama on kuusi litraa minuutissa, kun useissa kodeissa määrä on tupla tai jopa isompi. Hanojen päähän ja suihkuun voi hankkia myös vettä säästävät poresuuttimet.

 

Astiat ja pyykki

Tiskaaminen, vaatteidenpesu ja ruuanlaitto vievät käytetystä vedestä useimmiten noin neljänneksen. Pyykkiä suomalaiskodissa pestään noin 220 kertaa vuodessa ja myös astianpesukone on ahkerassa käytössä. Siksi ei ole sama, miten paljon vettä kone käyttää. Markkinoilla on vähän vettä kuluttavia malleja ja varsinkin kun kone tulee uusintaikään, kannattaa panostaa energiaa ja vettä säästävään malliin.

Koneita kannattaa käyttää vain täysinä ja esimerkiksi astioita ei yleensä tarvitse huuhtoa juoksevan veden alla. Vähän käytetyille vaatteille riittää jopa tuuletus ja pesu lyhyemmällä ohjelmalla ja viileämmällä vedellä. Nykyaikaiset koneet ja pesuaineet puhdistavat jo matalissa lämpötiloissa.

 

Vuodot ja lämpötila

Vedenvaraajan lämpötilaksi riittää runsas 55 astetta, maksimissaan 60 astetta. Vesivaraajan pudottaminen 80 asteesta 60 asteeseen, pienenevät varaajan lämpöhäviöt yli 80 prosenttia. Kannattaa muistaa, että lämminkäyttövesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Myös verikalusteiden pienetkin vuodot tuovat turhia kustannuksia. Esimerkiksi tiputtava hana voi valuttaa viemäriin kolme litraa vettä tunnissa, joka tekee vuodessa 26 kuutiota ja maksaa ylimääräistä vesilaskussa noin 150 euroa. Vastaavasti wc-istuimen pieni vuoto saattaa valuutta vettä viemäriin 30 litraa tunnissa. Vuodessa viemäriin menee turhaan vettä jo 260 kuutiota, joka maksaa noin 1050 euroa vuodessa. Vesikalusteiden pitävyyttä kannattaa seurata jatkuvasti.

 

Pidä vedenkulutus kurissa -video 

Kuva: Scanstockphoto

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita.

Lue lisää

Kesän makua keskellä talvea

Erilaisia terveys- ja proteiinirahkoja on mukava ja helppo valmistaa itse. Vain blenderin tai sauvasekoittimen maaginen teho ja mainio rahka on valmista.

Lue lisää

Pataleipä on viikonlopun herkku

Tuore leipä aamulla tuo ylellisyyttä viikonlopun aamuihin. Pataleipä valmistuu helposti uunissa. Hienona lisänä viikonloppuaamuun tulvii kotiin tuoreen leivän vastustamaton tuoksu ja uunin lämpö hyväilee keittiössä. Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Lue lisää