Reko on alkusysäys laajamittaiselle lähiruoan jakelulle

ma 27. marraskuuta 2017 13.11.00

energiapolar, energiapolarlapista, sähkö, Reko
Rovaniemen lähiruokarengas Reko aloitti toimintansa viime kesänä. Kuva jakopaikalta heinäkuisesta Rovaniemen Pöykkölästä.

Reko-renkaan jäsenet voivat nähdä Facebookissa, mitä tuotteita lähialueen elintarvikkeiden tuottajat ovat laittaneet myyntiin. Tilaamalla tuotteen suoraan Facebookissa tai Rekorder-järjestelmän kautta jäsen sitoutuu samalla noutamaan tilauksen jakopaikasta tiettynä jakopäivänä.

Etelä-Suomessa alkanut Thomas Snellmanin keksimä toimintamalli on toiminut Lapissa pisimpään Meri-Lapin alueella, jossa Reko-rinkiin kuuluu tällä hetkellä yli 1800 jäsentä. Toiminta lähti liikkeelle siellä innokkaiden vapaaehtoisten ponnistamana, kun taas Rovaniemellä lähtökohdat ovat olleet hieman erilaiset. Taustalla on Lapin liiton hallinnoimassa Arktinen biotalous -hankkeessa laajassa yhteistyössä laadittu Lapin elintarvikeohjelma, jonka tavoitteena on lisätä lappilaisten raaka-aineiden ja tuotteiden käyttöä. Ohjelmalla pyritään siihen, että tiettyjen elintarvikkeiden osalta Lapin omavaraisuusaste olisi 30 prosenttia vuonna 2025, kun se on nyt vain 10 prosenttia. Omavaraisuusastetta nostamalla maakuntaan jäisi vuosittain useita satoja miljoonia euroja.

– Lähiruoan suorajakeluun liittyvä Reko on yksi tapa toteuttaa suoramyyntiä. Me Lapin elintarvikeohjelman taustalla vaikuttavat maaseutuklusterin toimijat päätimme aloittaa toiminnan Rovaniemellä itse näyttämällä ikään kuin esimerkkiä siitä, että näinkin voidaan toimia. Aiomme olla mukana alkuvaiheessa tukemassa viestintää ja koordinaatiota, mutta jo lähitulevaisuudessa toiminnan on tarkoitus muotoutua yrittäjälähtöiseksi, sanoo yksi Rovaniemen Reko-ryhmän ylläpitäjistä, Lapin liiton projektipäällikkö Tanja Häyrynen.

Reko on otettu Rovaniemellä innolla vastaan: tuottajia on ringissä mukana nelisenkymmentä, jäseniä yli 2800. Alkukesästä lähtien järjestetyillä jakopäivillä on käynyt keskimäärin kymmenkunta tuottajaa ja toistasataa asiakasta. ProAgrian yritysasiantuntija Johannes Vallivaara toteaa, että kivi on potkaistu liikkeelle.  

– Reko on väline, jolla on lähdetty testaamaan, löytyykö kuluttajilta halua ostaa paikallisia tuotteita ja tuottajilla intoa pyörittää järjestelmää. Monissa paikoissa Rekot ovat kuluttajavetoisia, mutta meillä on ensisijaisena tavoitteena nostaa tuottajien liikevaihtoa ja osoittaa, että tämä on yksi kaupantekokanava muiden joukossa.

Aloittaville yrittäjille lähiruokarengas on hyvä kanava testata liiketoimintaa. Mukana on myös tuottajia, jotka vasta aikovat yrittäjiksi.

– Kaiken pitää tietysti mennä elintarvikelainsäädännön mukaisesti, mutta silloin kun puhutaan vähäriskisistä ja pienimuotoisista tuotteista, luvan saaminen ei ole monimutkaista. Se täytyy muistaa, että Reko on vain alusta, eli jokainen tuottaja vastaa itse toimintansa laillisuudesta, Vallivaara sanoo.

 

Tähtäimessä hallittu lähiruokaverkosto ja Lapin elintarviketalo

Rovaniemen ja Meri-Lapin lisäksi lähiruokarenkaita on syntynyt Enontekiölle, Ranualle ja Kittilään. Sodankylään sellaista suunnitellaan. Myös Tunturi-Lapin yhteinen Reko on ollut keskusteluissa esillä.

Meri-Lapissa ja Rovaniemellä on asiakaspotentiaalia luonnollisesti enemmän kuin pienillä paikkakunnilla, mutta tähän epäsuhtaan etsitään ratkaisuja. Mukaan haetaan asiakkaiksi nyt muun muassa muutamia rovaniemeläisiä ravintoloita, mistä pienempien paikkakuntien Rekot ja niiden tuottajat voisivat hyötyä – silloin jakopaikalle kannattaisi tulla kauempaakin.  

– Reko on ensimmäinen askel suoramyynnissä, mutta tämän lisäksi olemme herättäneet keskustelua yhteistyömahdollisuuksista kuntien keskuskeittiöiden ja yrittäjien välillä. On ollut loistokasta nähdä, kuinka sopimuksia on syntynyt useissa kunnissa tuotteiden toimittamisesta, Tanja Häyrynen sanoo.

Johannes Vallivaara kertoo, että seuraava askel on perustaa Lapin kattava myyntiosuuskunta, jolla kaupallistetaan toimintaa ja ehkäistään perusvirheitten toistumista.

– Suunnittelemme myös hermokeskusta Rovaniemellä Pöykkölään, siis samaan paikkaan, joka toimii nyt Rekon jakopaikkana. Lapin elintarviketalosta on tarkoitus tehdä sekä yrittäjien olohuone että Lapin alueen tuottajien toiminnan koordinaattori. Se on se iso kuva, jossa Reko on yksi palanen, Vallivaara visioi.

 

Rekoilua talvi-illassa


Lohiapajan Mikko Riskilä on tuonut jakopaikalle Ounasjoen, Unarijärven ja Lokan kalaa sekä poroa ja hirveä.

Rovaniemellä vallitsee lokakuun lopussa jo iltakuuden aikaan täyspimeys. Se ei kuitenkaan haittaa kaupantekoa, koska kaupoista on sovittu kauppiaan ja asiakkaan kesken netissä ennakkoon. Tunti lappilaisessa ulkoilmassa etenee tehokkaasti.

– Nämä ovat vähän niin kuin täsmämarkkinat, naurahtaa Lohiapajan tuotteita paikalle tuonut Mikko Riskilä ja ojentaa tuotepaketin Tuula Uusitalolle.

– Tämä taitaa olla jo viides kerta, kun olen täällä. Tällä kertaa tilasin lihatuotteita ja hunajaa. Koirille ostaisin luita, jos olisi tarjolla, Tuula kertoo.

– No, mutta niitähän kyllä löytyy ensi kerraksi, Mikko toteaa.

 


Laura ja Immi Niskala hakivat poromeetvurstia perjantaipitsaan.


Laura Niskala
on saapunut jakelupaikalle yhdessä tyttärensä Immin kanssa.

– Lihaa tulin nyt hakemaan ja kananmunia olisin ottanut, jos niitä olisi saatavana. Koska en syö oikeastaan muuta lihaa kuin riistaa, tämä on hyvä paikka hankkia sitä. Lohiapaja valmistaa superhyvää poromeetvurstia, jota käytämme muun muassa pitsaan näin perjantaisin, Laura kertoo ja toteaa Mikolle, että tarkoituksena oli tuoda poropitsaa maistiaisiksi myös kauppiaalle, mutta perhe oli valitettavasti ehtinyt ahmia sen loppuun lähes heti paistamisen jälkeen.

– Siinähän on sinulle oma Reko-tuote. Ala tuomaan pitsaa tänne, Mikko ehdottaa.

Hostel Café Kodin Tuulia Revon tuotevalikoimaan kuuluu leipää, pullaa ja baageleita.


Hostel Café Kodin Tuulia Repo on tuonut mukanaan erilaisia leipiä, pullia ja baageleita.

– Tämä on viides kerta, kun olen täällä. Tällä kertaa tilauksia oli vain neljä, mutta ne olivat kaikki hyvänkokoisia. Ensimmäisellä kerralla oli auto täynnä, silloin tilauksia oli nelisenkymmentä. Voi olla, että perjantai ei ole niin hyvä päivä kuin aikaisempi torstai, koska perjantaina ihmiset valmistautuvat viikonlopunviettoon.

– Lähiruoan myynti- ja jakelumalli Reko (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) toimii Lapissa tällä hetkellä Rovaniemellä, Meri-Lapissa, Enontekiöllä, Ranualla ja Kittilässä.

– Lähiruokarenkaaseen pääsee mukaan Facebookissa. Esimerkiksi Rovaniemen Reko löytyy kirjoittamalla hakukenttään ”Rovaniemen lähiruokarengas Reko”.

– Jakopäivät muutaman viikon välein.Teksti: Timo Rehtonen
Kuvat: Tanja Häyrynen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita.

Lue lisää

Kesän makua keskellä talvea

Erilaisia terveys- ja proteiinirahkoja on mukava ja helppo valmistaa itse. Vain blenderin tai sauvasekoittimen maaginen teho ja mainio rahka on valmista.

Lue lisää

Pataleipä on viikonlopun herkku

Tuore leipä aamulla tuo ylellisyyttä viikonlopun aamuihin. Pataleipä valmistuu helposti uunissa. Hienona lisänä viikonloppuaamuun tulvii kotiin tuoreen leivän vastustamaton tuoksu ja uunin lämpö hyväilee keittiössä. Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Lue lisää