Asiaa sähköstä

27.11.2017, klo 16:44

Tätä kirjoittaessani marraskuun puolivälin tienoilla talvi on jo kerran tullut, ja sitten se suli kaatosateisiin. Vaikka ulkona ei juuri nyt näytä talvelta, niin tulossahan se pian on. Tulossa on myös kutkuttava epävarmuus sähkön hinnan kehittymisestä pakkasia kohti.

Hinnalle on nousupaineita, kertoo Energiapolarin riskienhallinnasta vastaava Mauri Kuivalainen sivun 28 haastattelussa. Sähkön hintaan vaikuttavat hyvin monet tekijät muun muassa pohjoismaiden vesivarannot sekä kivihiilen ja päästöoikeuksien hinta maailmanmarkkinoilla. Tuulisähkökin on jo kohtalaisen merkittävä tekijä hinnanmuodostuksessa. Kovalla pakkasella ei yleensä tuule, ja tällöin hintavaikutus on nostava.

Kuluttajan sähkölaskusta yli kolmannes on erilaisia veroja, kolmannes siirtomaksuja ja viimeinen kolmannes varsinaista sähköenergiaa. Veroista suurin osa on arvonlisäveroa, jota maksetaan kaikesta, myös sähköverosta. Siirtomaksuilla jakeluverkonhaltija ylläpitää ja uusii sähköverkostoa sekä huolehtii sähkön mittauksesta. Sähkön myyjä eli Energiapolar toimittaa asiakkaalle sen varsinaisen sähköenergian, joka saa uunin lämpiämään ja valot päälle.

Sähköä voi ostaa vihreänä myös meiltä.

Lapin BIO+ sopimuksen sisältämä sähkö on 100 % sertifioitua biosähköä. Myös yritykset voivat satsata ympäristöystävälliseen sähköenergiaan ja hyödyntää tätä omassa toiminnassaan. Kaikki pistorasiasta oikeasti tuleva sähkö on kuitenkin teknisesti samanlaista. Alkuperätakuita seurataan järjestelmässä, jota hallinnoi Suomen kantaverkkoyhtiö. Tässä systeemissä vihreää arvoa seurataan aukottomasti tuotannosta loppukäyttäjälle saakka. Järjestelmä valvoo, ettei alkuperätakuin kaupattua sähköä ole myyty enempää kuin sitä on tuotettu.

Lähiruuan arvostus on yksi suurista kuluttajatrendeistä. Emme haluaisi syödä ruokaa, jonka alkuperää emme tunne tai pääse selvittämään. En ota kantaa siihen ovatko teollisen ruuan säilymistä ja rakennetta parantavat lisäaineet terveydelle haitallisia, mutta moni niitä kuitenkin karttaa. Tuotantoeläinten elämänkaari suurissa tuotantolaitoksissa puhuttaa myös yhä useampia. Ei siis ole ihme, että pienimuotoisesti lähellä tuotettu ruoka on nyt in. Rovaniemellä aloitti keväällä lähiruuan jakeluketju REKO. Asiakaspolar piipahti lokakuisessa jakeluillassa.

Suomen 100v juhlavuosi on pian ohitse. Me Energiapolarissa olemme juhlistaneet merkkipaalua asiakasarvonnoilla ja monta yllättyneen iloista voittajaa on löytynyt. Pääpotti – lomaviikko Lapissa – arvotaan vuodenvaihteessa kaikkien arvontahetkellä asiakkaanamme olevien kesken.

Lapin energiayhtiöiden puolesta on ilo kiittää ja toivottaa kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme rauhaisaa joulunaikaa.

Joululahjana Energiapolarin asiakkaille upea vuosikalenteri 2018!

 

Hyvää Joulua ja Valoisaa Uutta Vuotta!

Päivi Alaoja
paivi.alaoja@energiapolar.fi

Hyödylliset linkit:

Juhlavuoden arvonnat ja voittajat                   www.energiapolar.fi/suomi100
Kulutustiedot ja online-palvelu                       
 www.energiapolar.fi/online
Aurinkopaneeliyhteistyö                                   www.energiapolar.fi/aurinkopaneelit
Turvallisuuspalvelut                                          www.energiapolar.fi/verisure
Asiakaspolar – sähköinen lehti                        www.asiakaspolar.fi
Energianeuvontapalvelut                                 www.lapinenergianeuvonta.fi


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Lue lisää

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja.

Lue lisää

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Lue lisää