Ekologisuus näkyy nyt kakkujen makumaailmassa

15.05.2019, klo 13:57

Maistuisiko mehevä raakakakku? Ehkä voisit kokeilla kakkuihin porkkanaa tai punajuurta? Vastustamaton on myös ihana lakritsi-suklaajuustokakku. Kesän trendikkäitä kakkuja voi kätevästi valmistaa kotona.


Raakakauista on helppo tehdä vegaani- ja gluteiiniton versio.

Kakkujen makumaailmassa on uusia trendikkäitä vivahteita, vaikka perinteinen ja rehevä mansikkakakku pitääkin pintansa, samoin kuin kinuski- ja vadelmakakkukin. Ekologisuus, lähiruoka-ajattelu ja uuden ajan ruokatottumukset näkyvät myös kakuissa ja muissa leivonnaisissa.

Näin kertoo kotitalousopettaja, ruokaviestinnän ammattilainen ja tuhansien reseptien suunnittelijana tunnettu Arja Elina Laine. Hän on tuonut herkut myös blogiinsa ja kurssittaa yrityksiä ja yhteisöjä sekä vaikkapa pariskuntia ruoanlaiton saloihin.

– Yhteinen ruoanlaitto käy vaikkapa tykypäivän ohjelmasta, koska siihenhän useimmiten sisältyy ruokailu. Ruoankin voi valmistaa yhdessä.


Suomalainen luonto inspiroi

Kakkujen trendikkäät variaatiot ovat Laineen mielestä ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

– Kakkujen pohjina käytetään yhä useammin keksejä ja marenkeja eikä jauhonkaan tarvitse olla vehnää. Raakakakkujen suosio on kasvussa ja esimerkiksi porkkanaa, punajuurta, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä voi mainiosti hyödyntää kakkujen taikinarakenteessa.

Myös luonnonyrttejä kannattaa Laineen mielestä hyödyntää ja ehdottomasti kotimaisia marjoja.

– Yksi suosikeistani on mustikka-rahkakakku metsämustikoista. Niissä on ihan oma arominsa verrattuna pensasmustikkaan.

 

Tehosekoitin ja vatkain apuna

– Kakun valmistusta kannattaa kokeilla rohkeasti, sillä harjoitus tekee mestarin. Jos kakku tehdään ensimmäistä kertaa ja se tarjoillaan suuressa juhlassa, kannattaa siitä ensin tehdä harjoitusversio.

Riittävän järeä tehosekoitin tai monitoimikone on kakun valmistajalle tärkeä sähkölaite. Sillä saa jauhettua porkkanat ja muut juurekset, pähkinät ja kuivahedelmät. Tehokas laite kestää rasitusta pitkään.

Yleiskoneet maksavat itsensä ahkerassa käytössä pian takaisin. Sähkövatkaimessa on hyvä olla mukana lankavispilä munavaahdon vatkaukseen.

– On myös hyvä miettiä alkavaa kesää eli millainen kakku kestää kuumaakin säätä, sillä kakut saatetaan laittaa esille jo reilusti ennen tarjoilua.

Esimerkiksi kuumuus ja suklaakuorrute voi olla kotikokille vaikea yhtälö, jos juhlatilassa ei ole mahdollista jäähdyttää kakkua h-hetkeen asti.

Nakuversio näyttää herkkukerrokset

Kakkuja voi koristella trendikkäästi marjoilla, hedelmillä – ja vaikkapa kukilla.

– Kakut tehdään nykyään yhä useimmin naked eli nakuversioina, jolloin niiden reunat jätetään viimeistelemättä ja on suorastaan suotavaa, että herkullinen täyte näkyy kerroksittain ja se saa suorastaan pursuta reunoilta yli.

Laine kertoo, että viime vuosina kakkujen koristeet olivat täydellisyyttä hipovia runsaine yksityiskohtineen. Nyt niissä korostuu maalaisromanttisuus, runsaus ja boheemisuus.

 

Poimi kukat koristeiksi

Arja Elina Laine kertoo, että kauniit kukat eivät nuukahda kakun päällä, kun ne käsittelee vatkatulla valkuaisella ja tomusokerilla.

– Ruusut, krassit, päivänkakkarat, omenapuun kukat ja orvokit ovat kauniita kakun päällä ja koristeena. Ja ne ovat syötäviäkin. Ketunleivässä on lievästi oksaalihappoa, mutta pieninä määrinä se ei haittaa. Mesiangervo koristeena antaa myös ihanan lempeän tuoksun.

Minttu ja sitruunamelissa sopivat nekin monen leivonnaisen koristeeksi.

– Tosin on tärkeää muistaa, että ei käytä ja syö kukkia, joita on lannoitettu tai jotka ovat kasvaneet maantien vieressä.

 

Kakkua maljoihin annosteltuna

– Trendikkäitä ja käteviä ovat myös niin sanotut ”posset”. Eli kakkuja voi työstää kauniisiin lasimaljoihin annostelemalla kakun pohjaa, täytettä tai mitä ikinä laittaakaan kerroksittain ja koristeita kruunaamaan näitä annoksia.


Rohkeasti kokeilemaan

Arja Elina Laine kannustaa kotikokkeja kokeilemaan rohkeasti kakkujen ja leivonnaisten tekoa. Juustokakku on esimerkiksi hyvä aloituskohde.

– Itse innostuin leipomisesta ja ruoanlaitosta jo pikkutyttönä ja innostus vain jatkuu. Vapaa-ajalla nautin ulkoilusta, liikunnasta, golfista ja tanssista. Luonto inspiroi moneen asiaan ja keittiössä työskentely on myös rentouttavaa. Ja mikä onkaan parempaa kuin itse tai yhdessä tehty herkku.

  


Kotitalousopettaja Arja Elina Laineen makujen päiväkirjaa voi seurata facebookissa www.facebook.com/makujenpaivakirja

 

 

Leipuri-kondiittoriksi valmistuva Juho Heino suosittelee: Kokeilkaa superraikkaita kakkuja


Leipuri-kondiittoriksi ensi vuonna valmistuva Juho Heino kertoo olevansa superraikkaiden juustokakkujen suosija.

– Kakkujen valmistamisessa minua kiehtovat värien kontrastit, makuvivahteet ja ulkonäkö. Etenkin esimerkiksi vaniljavalkosuklaa juustokakku lime gleissillä eli kiilteellä ja raikkailla koristeilla olisi kakku, jonka nostaisin kesäjuhlien suosikiksi.

Myös etenkin kolmen suklaan kakut ovat Heinon mielestä mahtavia, mutta ehkä liiankin täyteläisiä.

Juho Heino kannustaa myös kotikokkeja valmistamaan itse kakkuja.

– Itse tehty on aina parasta. Kotikokeille suosittelen kodin sähkölaitteeksi Kitchen Aidia, mikä maksaa hintansa suhteellisen pian takaisin – taikinan veivaaminen, erilaiset vatkausominaisuudet helpottavat nopeasti kotikokin työtä. Ja totta kai myös perinteiselle sähkövatkaimelle on käyttöä ja blenderille.

Heinon mielestä juustokakun kanssa onnistuu suhteellisen helposti, jos muistaa olla kärsivällinen.

– Juustokakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun makujen maailma on tekeytynyt.


Perinteinen mansikkakermakakku pitää pintansa

Vaikka kakkujen maailma saa uusia trendejä niin perinteiset kakut pitävät silti pintansa.

– Perinteinen mansikkakermakakku on aina vastustamaton. Kakun voi koristella myös metsämansikoilla. Muutenkin perinneherkut ovat mainioita ja on tärkeää, että taito niiden valmistamisessa säilyy.

 

Kakkua ja leivonnaisia arkeen ja juhlaan

Juho Heino on tyytyväinen, että pienten leipomoiden ja kahviloiden määrä on noussut. Eurooppalaiseen tapaan kahviloissa rentoutuminen ja leivonnaisesta nauttiminen on hänen mielestä mukava tapa viettää aikaa yhdessä.

Millaisia haaveita nuorella ja tulevalla leipuri-kondiittori Heinolla sitten on?

– Haluaisin työskennellä pienessä leipomossa ja työstää ja erikoistua muutamien upeiden herkkutuotteiden tekoon ja olla lähellä asiakasta.

 

Netistä aukeaa reseptien maailma

Vaikka kodin pienet ja suurtalouskeittiön vähän järeämmät sähkölaitteet helpottavat kätten töitä, niin Heino muistuttaa, että hyvästä kunnosta kannattaa pitää huolta ja muistaa myös lihashuolto.

– Olen aina pitänyt monipuolisesta urheilusta ja muusta liikunnasta. Se on mieltä rauhoittavaa ja innostavaa. Esimerkiksi pyöräily, skeittaaminen, jalkapallo tai vaikkapa vain kävelylenkit.

Kotikokkeja Heino kannustaa vielä yhdessä tekemiseen ja uusien reseptien kokeiluun.

– Netistä aukeaa reseptien ihmeellinen ja upea maailma. Rohkeasti ja kärsivällisesti vain kokeilemaan.



Kuvat ja reseptit: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä Oy www.ruokaviestinta.fi




Lakritsi-suklaajuustokakku
valmista irtopohjavuokaan, halkaisija 24 cm ja 5 cm korkea reuna

Pohja: 
180 g kaura- tai digestivekeksejä
80 g voita 

Täyte: 
6 liivatelehteä 
150 g tummaa suklaata 
4 dl kuohukermaa (2 tlk) 
2 rkl sokeria 
1 rkl tummaa kaakaojauhetta 
400 g tuorejuustoa 
1 dl lakritsikastiketta 

Koristelu: 
lakritsikastiketta, suklaa- tai lakritsikoristeita 

Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (⌀ 24 cm) pohjalle.  

Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovaisesti mikroaaltouunissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan suklaaseen. 

Vatkaa kerma, sokeri ja kaakaojauhe vaahdoksi, lisää tuorejuusto hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita lakritsikastike suklaaseen ja valuta hieman seos ohuena nauhana vispaten vaahdon joukkoon.  

Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa. 

Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Purosta päälle lakritsikastikkeella nauhoja kakun yli edestakaisin ja lisää halutessasi vielä päälle suklaa tai lakritsimakeisia.

Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele tällöin vasta ennen tarjoilua. 


Anni-Sofian raakakakku
valmista irtopohjavuokaan, halkaisija 18–20 cm

Pohja:
10 kpl pehmeää taatelia
1½ dl saksanpähkinöitä
⅓ tl kristalli- /Himalajan vuorisuolaa

Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä
1 dl puristettua sitruunanmehua
1 tl aitovaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet
1 dl sulaa kookosöljyä
½–1 dl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria)
2 dl tuoreita marjoja (esim. mustikoita)

Päälle:
1 dl mustikoita tai muita tuoreita marjoja
1 dl Mulperin marjoja tai syötäviä luonnonyrttejä, esim. ketunleipiä

Aloita valmistus liottamalla cashewpähkinöitä vähintään 3–4 tuntia ja taateleita puoli tuntia.

Rouhi saksanpähkinät veitsellä pieneksi ja laita korkeaan kannuun. Lisää liotetut taatelit ja survo nämä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi, mausta suolalla.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla niin, että paperi jää pohjan ja reunarenkaan väliin. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat leivinpaperisuikaleilla, jotta kakku irtoaa siististi. Painele pohjaseos tiiviisti tasaisesti vuoan pohjalle ja laita pohja pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki täytteen ainekset paitsi marjat tasaiseksi blenderillä (noin 2 min). Jos täyte tuntuu turhan jähmeältä, voi sinne lisätä pienen tilkan vettä (tai säätää kookosöljyn määrää). Makeutus oman maun mukaan, aluksi kannattaa laittaa vähemmän ja vasta sitten lisätä tarvittaessa. Lusikoi 2/3 täytteestä vuokaan ja tasoita pinta. Laita kakku hetkeksi pakkaseen, blendaa sillä aikaa marjat lopun täytteen kanssa. Kaada marjatäyte pähkinätäytteen päälle. Laita kakku pakastimeen jähmettymään. Kakun paksuudesta riippuen se on valmista tarjoiltavaksi 1–2 tunnin sisällä. Jos säilytät kakkua pakastimessa pidempään, kannattaa kakun antaa hetki sulaa ennen tarjoilua, rakenne ja maku ovat herkullisimmillaan pehmeäksi sulaneena. Irrota kakku kuitenkin mahdollisimman jäisenä tarjoilulautaselle, jolloin se onnistuu helpoiten. Koristele tuorein marjoin ja toffeenmakuisilla Mulperin marjoilla ja syötävillä luonnonyrteillä, esimerkiksi ketunleivillä.

 

Gluteeniton porkkanakakku

Juurekset ovat ekologisia ja trendikkäitä nyt juhlakakuissa: porkkana mehevöittää kakkua siinä missä eksoottinen tuonti banaani ja suklaakakkuun voi lisätä kakkua mehevöittävää punajuurta.

Porkkanakakun voi kätevästi pakastaa ja ottaa sulamaan juhlapäivää edeltävänä iltana; juhlapäivän aamuna kakku päällystetään kuorrutteella.

Jos tarve ei ole gluteenittomalle kakulle, tämä ohje onnistuu käyttäen taikinaan 4 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja gluteenittoman jauhoseoksen tilalle.

Taikina:
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl mantelirouhetta
2 dl tummaa ruokokidesokeria tai fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl porkkanaraastetta
2 kananmunaa
200 g sulatettua margariinia tai voita
1 dl kermaa tai kaurakermaa

Kuorrutus:
150 g valkosuklaata
150 g tuorejuustoa tai kauratuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
½ dl tomusokeria
porkkana
1 dl mantelirouhetta

Voiteluun:
rasvaa
gluteenittomia kaurahiutaleita tai korppujauhoja

Sulata rasva ja anna jäähtyä vähän. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne. Lisää loput aineet ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

Voitele korppujauhotettu kakkuvuoka (noin 1,8 l) huolellisesti. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50–60 min. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se.

Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen kakun päälle.



Juhlava Drip cake
halkaisija 20–22 cm, noin 12–16:lle

Yksi kakkumaailman vallitsevista trendeistä on tällä hetkellä erilaiset putousmaisesti valuvat kuorrutteet kakkujen päällä.

Englanninkielinen termi on drip cake. Tumma tai vaalea suklaa valuu kuorrutteen päälle.

Toinen trendi on liukuvärjätyt kakut. Kuorrutteessa värit ovat usein vaihtuvia. Kakun värjäyksessä käytetään pasta- tai geeliväriä.

Kakkupohja:
200 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
2½ dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl turkkilaista jogurttia
1 sitruuna

Leivitykseen:
voita
korppujauhoja

Kostutus:
1½–2 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
1–2 tl vaniljasokeria

Kakun täyte:
4 dl mansikka- tai marjasosetta
5 dl mansikoita, vadelmia, karhunvadelmia
4 dl kuohukermaa tai vastaavaa
400 g maitorahkaa
1 dl sitruunatahnaa (lemon curd)

Kakun päälle sokerikreemi:
150 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
punaista geeliväriä

Suklaakuorrute:
100 g tummaa suklaata
1 rkl kookosöljyä


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: SHUTTERSTOCK, AG-PHOTO ja Anni-Sofia Savela

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä.

Lue lisää

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta.

Lue lisää

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine: Verenpainemittari on kodin elintärkeä sähkölaite

Kärsitkö tietämättäsi kohonneesta verenpaineesta? Reilustikin kohonnut verenpaine on usein oireeton tai oireet ovat epämääräisiä. Elämäntavat voivat nostaa verenpainetta yllättävästi.

Lue lisää