Energia-asenteet muutoksessa

21.05.2019, klo 13:12

Energia-asenteet ovat muutoksessa. Vesivoimaan ja ydinvoimaan suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin.

Samaan aikaan, kun yhä suurempi osa kansalaisista tiedostaa ilmastonmuutoksen olevan menossa, asenteet perinteisiä sähköenergian tuotantomuotoja kohtaan ovat kääntyneet positiiviseen suuntaan. Ydinvoiman ja vesivoiman hyväksyttävyyden kasvaminen ei ole vähentänyt uusiutuvien energiantuotantomuotojen kannatusta.

Vesivoiman rooli kulutuksen ja tuotannon erojen säädössä on edelleen aivan keskeinen. Laiterikot, yhteyskatkot muihin maihin tai tuulettomat ja pilviset hetket vaativat, että tuotantoa kyetään joustavasti säätämään. Kulutuksen joustot ovat varmasti osa tulevaisuuden säätöjärjestelmää mutta ihan sen varaan, että kotitaloudet pienentävät kulutustaan tai teollisuus ajaa prosessejaan alas, ei voi eikä kannata tulevaisuutta rakentaa. Vesivoimalla voidaan osallistua minuutti-, vuorokausi- ja vuositasolla tuotannon ja kulutuksen tasapainon jatkuvaan säätämiseen.

Suurissa kaupungeissa keskustellaan pienten ydinvoimalaitosten kannattavuudesta kaukolämmön tuottamiseen. Jollakin tavalla lämpöä on tuotettava meidän pohjoisilla leveysasteillamme ja mitä vähemmän hyväksyttäväksi polttaminen tulee – poltettiinpa sitten puuta, turvetta, kivihiiltä tai öljyä – sen varmemmin jotakin on kehitettävä tilalle. Ongelma on siis lähinnä kaupunkien ongelma, haja-asutusalueilla sähkö on tulevaisuudessakin toimiva ratkaisu lämmitykseen. Sähkölämmitys ei sulje pois rinnakkaisia lämmitysmuotoja ja on ihanteellinen myös kulutuksen säätöön.

Energia ja sähkö ovat mitä suurimmassa määrin poliittisia asioita. Kansalaisten asenteet ja näkemykset tuntuvat viestivän sitä, että perinteiseen suomalaiseen tapaan olisi hyvä jättää kaikki kortit käytettäviksi myös energiantuotantoasioissa. Päästötavoitteisiin voidaan vastata teknologialla, tavoitteiden asetanta kuuluu päätöksentekoon. Keinot tavoitteisiin pääsemiseksi olisi hyvä jättää alan toimijoille. Voimme itse kukin seurata päättäjien toimia näissä tärkeissä asioissa. Miten ilmastonmuutoksen tuomaan haasteeseen vastataan, miten kotimme lämmitetään ja kuinka veroilla ohjataan energia-asioita, siinä pohdittavaa ja seurattavaa. Varma veikkaus on, että myös keskustelu sähkön siirtohinnoista jatkuu.

Mutta vakavista energia-asioista huolimatta kesää tässä itse kukin odotamme. Hyvää ja valoisaa kesää asiakkaillemme!

Rovakaira Oy
Tapio Jalonen
toimitusjohtaja


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Valaistuksen syksy on ekologinen ja moni-ilmeinen

Syksyn valaistustrendeissä näkyvät ekologisuus ja kestävä kehitys. Valaistus suunnitellaan yhä useimmin koko kodin erilaisiin ja muuttuviin tarpeisiin. Myös vuorokaudenajat ja luonnonvalo huomioidaan.

Lue lisää

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja.

Lue lisää

Jumiutuneelle selälle rentoutusta kotihierontalaitteista

Jomottaako selkää, aristaa ja väsyttää? Mikään ei voita aitoa oikeaa hierojaa, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta.

Lue lisää