Energia-asenteet muutoksessa

21.05.2019, klo 13:12

Energia-asenteet ovat muutoksessa. Vesivoimaan ja ydinvoimaan suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin.

Samaan aikaan, kun yhä suurempi osa kansalaisista tiedostaa ilmastonmuutoksen olevan menossa, asenteet perinteisiä sähköenergian tuotantomuotoja kohtaan ovat kääntyneet positiiviseen suuntaan. Ydinvoiman ja vesivoiman hyväksyttävyyden kasvaminen ei ole vähentänyt uusiutuvien energiantuotantomuotojen kannatusta.

Vesivoiman rooli kulutuksen ja tuotannon erojen säädössä on edelleen aivan keskeinen. Laiterikot, yhteyskatkot muihin maihin tai tuulettomat ja pilviset hetket vaativat, että tuotantoa kyetään joustavasti säätämään. Kulutuksen joustot ovat varmasti osa tulevaisuuden säätöjärjestelmää mutta ihan sen varaan, että kotitaloudet pienentävät kulutustaan tai teollisuus ajaa prosessejaan alas, ei voi eikä kannata tulevaisuutta rakentaa. Vesivoimalla voidaan osallistua minuutti-, vuorokausi- ja vuositasolla tuotannon ja kulutuksen tasapainon jatkuvaan säätämiseen.

Suurissa kaupungeissa keskustellaan pienten ydinvoimalaitosten kannattavuudesta kaukolämmön tuottamiseen. Jollakin tavalla lämpöä on tuotettava meidän pohjoisilla leveysasteillamme ja mitä vähemmän hyväksyttäväksi polttaminen tulee – poltettiinpa sitten puuta, turvetta, kivihiiltä tai öljyä – sen varmemmin jotakin on kehitettävä tilalle. Ongelma on siis lähinnä kaupunkien ongelma, haja-asutusalueilla sähkö on tulevaisuudessakin toimiva ratkaisu lämmitykseen. Sähkölämmitys ei sulje pois rinnakkaisia lämmitysmuotoja ja on ihanteellinen myös kulutuksen säätöön.

Energia ja sähkö ovat mitä suurimmassa määrin poliittisia asioita. Kansalaisten asenteet ja näkemykset tuntuvat viestivän sitä, että perinteiseen suomalaiseen tapaan olisi hyvä jättää kaikki kortit käytettäviksi myös energiantuotantoasioissa. Päästötavoitteisiin voidaan vastata teknologialla, tavoitteiden asetanta kuuluu päätöksentekoon. Keinot tavoitteisiin pääsemiseksi olisi hyvä jättää alan toimijoille. Voimme itse kukin seurata päättäjien toimia näissä tärkeissä asioissa. Miten ilmastonmuutoksen tuomaan haasteeseen vastataan, miten kotimme lämmitetään ja kuinka veroilla ohjataan energia-asioita, siinä pohdittavaa ja seurattavaa. Varma veikkaus on, että myös keskustelu sähkön siirtohinnoista jatkuu.

Mutta vakavista energia-asioista huolimatta kesää tässä itse kukin odotamme. Hyvää ja valoisaa kesää asiakkaillemme!

Rovakaira Oy
Tapio Jalonen
toimitusjohtaja


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä.

Lue lisää

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta.

Lue lisää

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine: Verenpainemittari on kodin elintärkeä sähkölaite

Kärsitkö tietämättäsi kohonneesta verenpaineesta?

Lue lisää