Energiatehokkuutta loma-asunnolla

12.07.2019, klo 10:44

Loma-asumisen energia- ja ekotehokkuuteen vaikuttaa moni asia. Perinteiseen mökkielämään voi kuulua asunnon matalampi varustelutaso ja luonnonmukainen asuminen, mutta yhä useampi loma-asunto rakennetaan kakkoskodiksi kaikkine varusteineen.


Erityisesti rakennuksen pitäminen lämpimänä ympäri vuoden lisää loma-asumisen ympäristökuormitusta. Loma asuntoa saatetaan myös viilentää kesähelteellä.

Kodin ja loma-asunnon väliset matkat tuovat lisää energiankulutusta lomakauteen. Kokonaiskuormituksen vähentämiseksi pitää miettiä myös järkeviä liikkumismuotoja.


Vinkkejä ekotehokkaaseen loma-asumiseen:

– Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, puun pienpolttoa, aurinkopaneeleita ja -keräimiä sekä ilmalämpöpumppua. Tarvitseeko tiloja lämmittää myös talvella? Tarvitaanko peruslämpöä vai riittääkö ylläpitolämmitys?

– Mieti vesihuoltoratkaisut huolella – sekä käyttöveden että harmaiden ja jätevesien käsittelyn kannalta. Talviaikana vesiputkistot ja -järjestelmät tulee suojata jäätymiseltä.

– Mieti, mitä sähkölaitteita ja -järjestelmiä mökillä tarvitaan. Riittäisikö aurinkosähköjärjestelmä tuomaan riittävästi mukavuuksia mökille?

– Huolehdi jätehuollosta. Lajittele, kierrätä ja kompostoi. Omasta kompostista saat multaa kesäkukkiin ja ravinteikasta lisää kasvimaalle.

– Käytä julkista liikennettä myös mökkimatkoilla. Ketjuta asiointeja ja matkoja, jolloin liikkumisen tarve voi vähentyä. Hyödynnä lähialueen palveluja, jolloin kauppareissut voi ehkä tehdä pyöräillen tai vaikkapa soutuveneellä.

– Nauti luonnonläheisestä ja energiapihistä lomasta.


Lataa sähköinen opas loma-asumiseen

Paranna ja ylläpidä loma-asumisen energiatehokkuutta -opas on vuosikellon muotoon laadittu opas loma-asuntojen vuokraajille, mutta vinkit sopivat hyvin jokaiselle mökinomistajalle. Oppaassa on kuukausittain tärkeitä huolto- ja ylläpitovinkkejä, joiden avulla kiinteistön energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä ja -turvallisuutta voi helposti edistää.

Opas on ladattavissa täältä.


Kuva: Scanstockphoto


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn.

Lue lisää

Paahtohillossa maistuu kinuski

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville.

Lue lisää

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä.

Lue lisää