Juhlitaanpa ”Jussia”

21.06.2017, klo 16:55

Juhannus, tuo keskikesän yöttömän yön juhla, on jälleen käsillä. Kokot syttyvät, makkaroita käristetään ja kaloja savustetaan. Ja palan painikkeeksi hörpitään virvokkeita kukin makunsa mukaan.

Me suomalaiset saamme jo äidinmaidon mukana geenit juhannuksen juhlimiseen. Toivottavasti myös turistit, jotka ovat jo sankoin joukoin vierailleet talvisessa lapissa, löytävät myös Lapin kesän. Meillä on valoa, puhdas luonto, josta voi vaikka omin käsin poimia superfoodeja, sekä ennen kaikkea turvallinen ja vakaa yhteiskunta. Tänne voi tulla luottavaisin mielin rentoutumaan ja nauttimaan pohjoisen eksotiikasta.

Nyt kun aurinko paistaa melkein vuorokauden ympäri, olisi aurinkopaneelit paikallaan. Vaikka kesällä ei juuri tarvita energiaa asuntojen lämmitykseen, niin aurinkosähköllä voi vaikka lämmittää käyttövettä ja pitää pakastimen sekä jääkaapin viileänä. Vielä kun keksittäisiin kätevä ja edullinen varastointi, niin saisi talteen senkin sähkön, jolle ei juuri sillä hetkellä ole käyttöä.

Aurinkosähkö on 100% ympäristöystävällistä, vaikka lähtökohtaisesti se on ydinvoimaa. Auringonenergia on peräisin fuusioreaktiosta, jota tiedemiehet ovat pitkään yrittäneet valjastaa maanpäällekin. Jos se onnistuu, ihmiskunnan energiahuolet ovat kuulemma lopullisesti ohi. Nykyiset ydinvoimalat toimivat fissioreaktiolla, jossa atomiytimiä halkaistaan. Aivan niin kuin Eput aikoinaan lauloivat, että ”uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa”. Kautta historian ihmisille on ollut helpompaa hajottaminen kuin yhdistäminen. Niin se on tässä ydinvoimassakin. Atomiytimiä on opittu pilkkomaan, mutta niiden hallittu yhdistäminen on osoittautunut toistaiseksi ylivoimaiseksi.

Sähköä kuitenkin tarvitaan oli sitten kesä tai talvi. Ja tarpeen ennustetaan yhä vain kasvavan. Piha-askareissakin monelle perinteiselle bensavehkeelle löytyy jo tehokas akkukäytöinen vaihtoehto. Ruohonleikkuri, trimmeri, lehtipuhallin ja jopa moottorisahakin pyörähtää tänä päivänä akun voimalla. Autotkin siirtyvät sähkölle ennemmin kuin arvataankaan. 

Sitten vaan ”Jussin” viettoon.

Mauri Kuivalainen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Lue lisää

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja.

Lue lisää

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Lue lisää