Kaukolämmön asiakkaille lisää vaihtoehtoja

30.09.2015, klo 16:13

Napapiirin Energia ja Vesi Oy vastaa asiakkaiden toiveisiin tuomalla markkinoille uusia AULIS-kaukolämpötuotteita.


Marraskuun alusta asiakas voi valita joko energiansäästön paremmin huomioon ottavan AULIS Valpas -tuotteen tai ennustettavuutta tarjoavan, kiinteän hinnan AULIS Jämptin vuodeksi eteenpäin. Kolmas vaihtoehto on nykyisenlainen, tasaisia lämpölaskuja vuoden mittaan tarjoava AULIS Tyyni.

– Eri lämmitysmuotojen välinen kilpailu on kasvanut. Myös kaukolämmön pitää uudistua pärjätäkseen kilpailussa lämmitysmarkkinoilla, sanoo NEVEn Verkot-liiketoiminnan johtaja Kristian Gullsten.

– Tähän asti kaukolämpöasiakkailla on ollut vain yksi tuote ja yksi hinnoittelumalli, joka ottaa huomioon kiinteistön tehon tarpeen ja sen mukaan on määräytynyt kiinteä perusmaksu. 

– Muuttuva  kulutusmaksu tulee asiakkaille verkkoalueittain. Esimerkiksi Kolarissa on eri kulutushinnat kuin Rovaniemellä, mutta verkkojen sisällä ei ole aiemmin ollut vaihtoehtoja, Gullsten toteaa.

Isännöitsijät avainasemassa

Rovaniemen alueella kaukolämmön piirissä on noin 2700 asiakasta, muun muassa asunto-osakeyhtiöitä, liikerakennuksia ja julkisia rakennuksia. Omakotitaloja asiakkaista on lukumääräisesti puolet, mutta lämmön myynnistä niiden osuus on alle viisi prosenttia.

– Kaukolämmön volyymin kasvu tulee kerrostaloista, joita tälläkin hetkellä Rovaniemellä aika paljon rakennetaan.

Kiinteistöjen isännöitsijät hallinnoivat isoa määrää NEVEn asiakkaista.

– Isännöitsijöiden ja muidenkin asiakkaiden kanssa keskusteluun ovat aika ajoin nousseet kaukolämmön kiinteät maksut.  Uusilla tuotteilla haluamme tarjota asiakkaille vaihtoehtoja, Gullsten toteaa.

– Isännöitsijät haluavat ennustettavuutta mutta toisaalta hinnoittelussa toivotaan otettavan huomioon  kiinteistöissä tehdyt energiansäästötoimet.

Energiansäästö näkyy laskussa

Uusina kaukolämmön tuotteina tulee matalan kiinteän maksun ja korkeamman energiamaksun tuote sekä vaihtoehtoisesti korkean kiinteän maksun tuote.

AULIS Tyyni -tuotteessa kiinteä maksuosuus on korkeampi ja energiamaksu alhaisempi. Nykyiseen verrattuna energiamaksu alenee nykyhinnasta 4,4 prosenttia.

– Energiamaksu ei heilahtele kylmän ja lämpimän sään vaihteluiden mukaan. Energia on samanhintaista kesät talvet. Tuote ei juuri poikkea nykyisestä hinnoittelumallista, Gullsten sanoo.

– AULIS Tyyni on perustuote, jota asiakkaat alkavat marraskuun alusta käyttää, jos eivät halua vaihtaa toiseen tuotteeseen.

AULIS Valpas vaatii asiakkaalta enemmän valintoja ja vaikuttamista.

Talvikuukausina energiamaksu on korkeampi. Kesäkuukausina energiamaksu on edullisempi, tosin silloinkin korkeampi kuin Tyyni-tuotteessa.  Kiinteän maksun osuus on puolestaan matalampi.

– Jos asiakas pystyy talvikuukausina energian käyttöä leikkaamaan, niin hän pystyy pienentämään energialaskua, Gullsten neuvoo.

AULIS Jämptissä hinta on kiinteä koko vuoden.

Kiinteistön vuosienergian käytön mukaan tehdään kiinteä sopimus. Lämpölaskun voi maksaa tasaerissä.

– Tätä tullaan tarjoamaan sekä omakotitaloille että pienemmille rivi- ja kerrostaloille, Gullsten sanoo.

Taloyhtiöt tekevät budjetit ja keräävät vastikkeet asukkailta ja varmistavat, että kesken vuoden ei tule hintaan korotuksia.

– Tällä tuotteella voidaan tarjota ratkaisua, jossa vuosienergiamäärä on lukittu ja maksetaan sovittu summa. Lisäksi tämä tuote huomioi matalan energiankulutuksen seuraavan vuoden sopimuksen hinnassa.

Etämittareista tarkkaa tietoa

NEVE vaihtaa lokakuun loppuun mennessä etäluentamittarit kaikkiin isompiin kaukolämpöasiakkaidensa kohteisiin.

– Tulevan talven aikana saamme tuntikohtaista tietoa energiankäytöstä, aivan samaan tapaan kuin mittarit kertovat sähkönkulutuksesta, Gullsten toteaa.

– Pystymme mitatun tiedon perusteella tarkistamaan sitä sopimusvesivirtaa, joka vaikuttaa kiinteän maksun suuruuteen.  Sopimusvesivirta voi noustakin, energiankäytön mukaan. Tämä uusi palvelu on otettu positiivisesti vastaan.

– Jos AULIS Valppaalla pystyt saamaan energiansäästöä talvikuukausina, niin se madaltaa sopimusvesivirran tasoa ja saat kiinteään maksuunkin säästöä.

Tuoteuudistuksen yhteydessä tehdään neljän prosentin korotus kaukolämmön hintaan marraskuun alusta. Hinnan korotuksen perusteena on investointien rahoittaminen ja varautuminen kaukolämmön tuleviin investointeihin.

Kaukolämmön tuotteiden vertailun helpottamiseksi NEVEN nettisivuille tulee kaukolämmön hintalaskuri, jolla asiakas voi arvioida mikä on paras vaihtoehto.

– Asiakkaan ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, sillä nykyinen tuote muuttuu automaattisesti AULIS Tyyni -tuotteeksi.

– Uusista tuotteista kiinnostunut voi ottaa yhteyttä joko nettisivujemme tai asiakaspalvelun kautta, niin katsotaan sopiva vaihtoehto. NEVEN nettisivuilta löytyy lisätietoa tuotteistamme, toteaa johtaja Kristian Gullsten.

Teksti ja kuva: Pasi Kokko

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

asukas

Milloikas nettisivut aukeavat?

- su 4. lokakuuta 2015 12.29.12

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Lue lisää

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja.

Lue lisää

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Lue lisää