Kaukolämpöä kodin energiaremonttiin

29.11.2019, klo 09:45

Talven pakkasten koittaessa yhä useampi miettii jälleen kotinsa lämmittämiseen eri vaihtoehtoja. Lämmitysmuodon valinta uuteen taloon tai vanhan lämmitysjärjestelmän korvaajaksi, ei aina ole aivan yksinkertaista, sillä mietittäviä muuttujia on paljon.


Suosiolan moderni, tehokas ja vähäpäästöinen voimalaitos on Neven kaukolämmön tuotannon sydän.
 

Mukavuutta, helppoutta ja varmuutta arvostavan kannattaa harkita kaukolämpöä. Kaukolämpö on myös ekologinen ja paikallinen palvelu, joka skaalautuu helposti käyttäjänsä muuttuviin tarpeisiin. Lämmitysmuodon valintaan vaikuttaa moni asia. Tällaisia ovat esimerkiksi kiinteistön sijainti ja koko, onko talossa vesikiertoinen lämmitys, millaiset ovat tontin ja maaperän ominaisuudet, paljonko alkuinvestointiin on mielekästä käyttää, millaista takaisinmaksu- ja käyttöaikaa lämmitysmuodolle on ajateltu, kuinka suuriin perus- ja energiamaksuihin on varauduttu, millainen on ylläpidon ja huollon tarve sekä paljonko käyttäjä arvostaa ekologisuutta ja paikallisuutta.

Kaukolämmön suurin etu on sen vaivattomuus ja varmuus. Rovaniemellä kaukolämmön toimituksen keskeytysaika asiakasta kohti on vain noin 2-3 tuntia vuodessa. Toimitusvarmuuden takaa se, että kaukolämpö on kokonaisvaltainen palvelu, ei niinkään laitehankinta. Ammattilaiset huolehtivat ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä siitä, että kaukolämpöverkosto toimittaa lämpöä koteihin ja lämmöntuotanto toimii ongelmitta. Vaivattomuus tarkoittaa sitä, että asennuksen ja optimoinnin jälkeen laitteisto pitää sisätilojen lämmöt halutulla tasolla vallitsevasta ulkolämpötilasta riippumatta. Lämmintä käyttövettä riittää aina, eikä lämminvesivaraajaa tarvita.

 

Paikallista ja puhdasta

Rovaniemen kaupunkialueen kaukolämpö tuotetaan Alakorkalossa Suosiolan voimalaitoksessa. Polttoaineena voimalaitos käyttää paikallisia polttoaineita, kuten metsäenergiaa. Voimalaitoksen hyötysuhteen parantamisen on panostettu viimevuosina merkittävästi, minkä vuoksi kaukolämmön hintaa ei ole tarvinnut nostaa vuosiin. Samalla myös voimalaitoksen päästöt ovat pudonneet merkittävästi ja piipusta purkautuva savu on käytännössä vesihöyryä. Voimalaitoksessa syntyvä tuhka käytetään rakeistettuna luonnonmukaisena lannoitteena edistämään metsänkasvua. Voidaan siis puhua hyvin ekologisesta ja paikallisesta lämmitysmuodosta, joka lisäksi työllistää lukuisia lappilaisia. Kaukolämpöä voi hyvällä syyllä kutsua lähilämmöksi.

 

Kaukolämpö öljylämmityksen korvaajaksi

Ympäristöministeriön uusi asetusluonnos asuntojen ja pientalojen energiaremonttien avustuksesta on lähtenyt lokakuussa 2019 lausuntokierrokselle. Lausuntokierros päättyy 22. marraskuuta. Kerros- ja rivitaloissa avustuksen voi saada, jos energiatehokkuus paranee remontin myötä 20 prosenttia paremmaksi kuin voimassaolevat säädökset tällä hetkellä edellyttävät. Omakoti- ja paritaloissa energiatehokkuuden on parannuttava 30 prosenttia. Esimerkiksi öljylämmitteisissä taloissa tämä tarkoittaa vähintään pääasiallisen lämmitysmuodon vaihtoa.

Kaukolämpö on erinomainen vaihtoehto öljylämmityksen korvaajaksi. Alkuinvestointina kaukolämpö on huomattavasti esimerkiksi maalämpöä edullisempi. Lämmönjakohuoneeseen asennettava lämmönvaihdin on hyvin pienikokoinen ja rakenteeltaan yksikertainen. Siinä on hyvin vähän kuluvia osia, minkä vuoksi sen käyttöikä on pitkä.
Suunniteltu Energiaremonttien tuki pähkinänkuoressa

- Vuoteen 2022 saakka tukeen on varattu yhteensä 100 miljoonaa euroa
- Tuki jopa 4000 euroa
- Tukea voi saada sekä remontin että sen suunnittelun kuluihin
- Avustukset myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
- Energiatehokkuutta voidaan parantaa millä tahansa ratkaisulla
- Tukea voivat saada pientalot, asuntoyhtiömuotoiset kerrostalot ja rivitalot sekä valtion tuella rahoitetut vuokra-asuntoja omistavat yhteisöt
- Hakijan on esitettävä energiatehokkuuden parantamisesta rakennusalan ammattilaisen tekemä suunnitelma ja kustannusarvio
- Energiatehokkuuden parantuminen osoitetaan energiatodistuksella
- Tuki voidaan myöntää 1.10.2019 alkaen syntyneisiin suunnittelukustannuksiin ja 1.1.2020 alkaen syntyviin korjauskustannuksiinNeven kaukolämpö

Kaukolämpöön voit tutustua osoitteessa www.neve.fi. Sivuiltamme löydät niin pienkiinteistöille kuin isommille kohteille sopivat liittymät. Rovaniemen alueella kaukolämpöliittymä maksaa edullisimmillaan 3995 euroa. Kaukolämpövaihtimen vaihto pienkiinteistöön maksaa 4350 euroa.  Pelkän uuden vaihtimen asennuksen saa 4100 eurolla. Kaukolämpöasiakkaanamme voit valita kolmesta eri hinnoittelutuotteesta, jotka ottavat huomioon mm. kiinteistösi energiatehokkuuden, rinnakkaislämmitykset ja vuodenaikaan sidoksissa olevan kuukausikohtaisen vaihtelun.


Teksti: Toni Semenoja ja Petteri Nissinen
Kuva: Petteri NissinenKommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Lue lisää

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja.

Lue lisää

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Lue lisää