Kesähelle saattaa nostaa kodin energiankulutusta

15.06.2018, klo 12:53

Herkkujen ja muiden ruokien kuljettaminen kaupasta kotiin tai mökille kannattaa varsinkin kesähelteellä tehdä kylmälaukulla. Jos matka on pitkä, suositeltavaa on hankkia autojääkaappi. Kylmälaitteet joutuvat kesällä muutoinkin koville, joten niitä ei pidä rasittaa enää lisää lämpimillä ruuilla ja juomilla.

Kesä on kylmälaitteille haastavinta aikaa. Koneet käyvät useammin, kun laitteet yrittävät pitää jääkaappiruuat ja juomat sekä pakasteet kylminä. Samalla nousee myös kylmälaitteiden energiankulutus.

Jos keittiön lämpötila nousee erimerkiksi 25 asteesta yli 30 asteen, kasvaa kylmälaitteiden sähkönkulutus jopa 25 – 40 prosenttia. Samalla lisääntyvät käyttöhäiriöiden riskit, kun kompressorit lämpenevät ja käyvät pahimmillaan lähes tauoitta.

Viimeistään nyt on hyvä tarkastaa, että ilma pääsee kiertämään vapaasti laitteen takaa ja mielellään myös ympärillä. Jos laite on asennettu komeroon ja huoneiston sisälämpötila nousee korkeaksi, kannattaa harkita kylmälaitteen vetämistä väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin kunnolla irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään hyvin.

On myös tärkeää, että ilma pääsee kiertämään komerossa kunnolla, joten kylmälaitekomerossa pitää olla ilmaritilä alaosan peitelistassa ja avoin kanava ylös kaapin takaa.

Vaikka onkin tulossa juhannus- ja muita juhlia, jääkaappia ei saa pakata liian täyteen. Viileälle ilmalle pitää jäädä reilusti kiertotilaa laitteen sisällä. Liian piukkaan pakattu kylmälaite ei toimi kunnolla ja kompressori saattaa senkin vuoksi käydä lähes tauotta.Vältä myös turhaa kylmälaitteen oven avaamista. Pidä kaappi niin hyvässä järjestyksessä, että löydät haluamasi tuotteen heti etsimättä. Kylmälaitteen ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen saattaa nostaa energiankulutusta jopa 20 prosenttia.

On myös tärkeää tuoda jääkaappituotteet kaupasta kotiin kylmälaukuissa. Jääkaappia ei ole hyvä rasittaa lämpimillä ruuilla ja juomilla. Jopa viileämmällä kelillä kylmälaukun käyttö on järkevää, mutta varsinkin lämpimänä kesäpäivänä pilaantuvat tietyt elintarvikkeet nopeasti kuumassa autossa. Kaikkien jääkaappituotteiden säilyvyys perustuu katkeamattomaan kylmäketjuun ja säilyvyys lyhenee, jos tuote pääsee välillä lämpenemään.

Mukavaa juhannusta ja muita kesän juhlia!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Näin voit säästää lämmityksessä

Pienetkin arjen teot voivat auttaa säästämään energiaa ja rahaa. Ja kun hiilidioksidipäästöt vähenevät, myös ympäristö voi paremmin.

Lue lisää

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti.

Lue lisää

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta.

Lue lisää