Kesähelle saattaa nostaa kodin energiankulutusta

15.06.2018, klo 12:53

Herkkujen ja muiden ruokien kuljettaminen kaupasta kotiin tai mökille kannattaa varsinkin kesähelteellä tehdä kylmälaukulla. Jos matka on pitkä, suositeltavaa on hankkia autojääkaappi. Kylmälaitteet joutuvat kesällä muutoinkin koville, joten niitä ei pidä rasittaa enää lisää lämpimillä ruuilla ja juomilla.

Kesä on kylmälaitteille haastavinta aikaa. Koneet käyvät useammin, kun laitteet yrittävät pitää jääkaappiruuat ja juomat sekä pakasteet kylminä. Samalla nousee myös kylmälaitteiden energiankulutus.

Jos keittiön lämpötila nousee erimerkiksi 25 asteesta yli 30 asteen, kasvaa kylmälaitteiden sähkönkulutus jopa 25 – 40 prosenttia. Samalla lisääntyvät käyttöhäiriöiden riskit, kun kompressorit lämpenevät ja käyvät pahimmillaan lähes tauoitta.

Viimeistään nyt on hyvä tarkastaa, että ilma pääsee kiertämään vapaasti laitteen takaa ja mielellään myös ympärillä. Jos laite on asennettu komeroon ja huoneiston sisälämpötila nousee korkeaksi, kannattaa harkita kylmälaitteen vetämistä väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin kunnolla irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään hyvin.

On myös tärkeää, että ilma pääsee kiertämään komerossa kunnolla, joten kylmälaitekomerossa pitää olla ilmaritilä alaosan peitelistassa ja avoin kanava ylös kaapin takaa.

Vaikka onkin tulossa juhannus- ja muita juhlia, jääkaappia ei saa pakata liian täyteen. Viileälle ilmalle pitää jäädä reilusti kiertotilaa laitteen sisällä. Liian piukkaan pakattu kylmälaite ei toimi kunnolla ja kompressori saattaa senkin vuoksi käydä lähes tauotta.Vältä myös turhaa kylmälaitteen oven avaamista. Pidä kaappi niin hyvässä järjestyksessä, että löydät haluamasi tuotteen heti etsimättä. Kylmälaitteen ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen saattaa nostaa energiankulutusta jopa 20 prosenttia.

On myös tärkeää tuoda jääkaappituotteet kaupasta kotiin kylmälaukuissa. Jääkaappia ei ole hyvä rasittaa lämpimillä ruuilla ja juomilla. Jopa viileämmällä kelillä kylmälaukun käyttö on järkevää, mutta varsinkin lämpimänä kesäpäivänä pilaantuvat tietyt elintarvikkeet nopeasti kuumassa autossa. Kaikkien jääkaappituotteiden säilyvyys perustuu katkeamattomaan kylmäketjuun ja säilyvyys lyhenee, jos tuote pääsee välillä lämpenemään.

Mukavaa juhannusta ja muita kesän juhlia!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Hyvä kylmälaite yksi ruokahävikkiä vähentävä tekijä

Nykyaikaisella kylmälaitteella ja tyhjiöintilaitteella pystyy vähentämään kodin ruokahävikkiä merkittävästi. Ruokahävikin vähentäminen on melko helppoa eikä vaadi keneltäkään suuria ponnistuksia. Panosta jatkossa ruokahävikin vähentämiseen ja säästät selvää rahaa.

Lue lisää

Kodinkoneiden paikka on internetissä

Kodinkoneiden automatiikkaa monipuolisine pilkonta-, kypsennys-, pesu- ja kuivausohjelmineen voi hyvin kutsua älykkääksi. Älykäs kodintekniikka alkaa kuitenkin tuntua nimensä veroiselta vasta silloin, kun koneet kytketään nettiin ja niitä hallitaan puhelimen tai tabletin kosketusnäytöltä.

Lue lisää

Koteja valaisevat jatkossa vain ledit

Ledilamppuja suositellaan jatkossa kaikkiin kodin valaisimiin. Muita lampputyyppejä ei kaupoissa juuri ole enää tarjollakaan. Lamppujen energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät syyskuun alussa ja sen myötä halogeenilamput poistuvat markkinoilta.

Lue lisää