Keskellä metsää on ystävällinen kylä

21.05.2019, klo 10:37

Keskellä Lappia, suunnilleen yhtä kaukana kaikista ympäröivistä tunturikeskuksista, sijaitsee sympaattinen lomakylä. Ihmiset tulevat sinne nauttimaan luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. He käyvät katsomassa teatteriesityksiä, maalauskursseilla tai kuuntelemassa musiikkia. Kieringin lomakylä tarjoaa tekemistä ja elämyksiä ympäri vuoden.


Kieringissä on vanhaa rakennuskantaa, joka säästyi sodan tuhoilta.

Kun metsämaisemasta on vihdoin löydettävissä yksittäisiä taloja, pian jo ylämaan naudat vastaanottavat Kierinkiin kulkijat Unarin suunnasta. Tien ympärille avautuu idyllinen kylämaisema. Kauppa löytyy nopeasti heti karjalauman jälkeen.

Kylä sijaitsee melko tarkalleen keskellä Lappia. Sinne on aika pitkä matka taajamista. Toisaalta kylä on myös risteyskohdassa. Sieltä pääsee kulkemaan esimerkiksi moneen tunturikeskukseen, mikä palvelee erinomaisesti varsinkin moottorikelkkailijoita.

Itse lomakeskukseen kuuluu useampia rakennuksia, lomahuoneistoja, kauppa sekä Maailman pienin pubi. Keltainen Hietalan talo seisoo ylväänä keskellä kylää. Talo on kunnostettu ja samalla säilytetty sen kulttuuriperinnöllinen arvo. Pihapiirissä nököttää myös Pikkupuoli, Hietalan taloa pienempi ja punainen talo, jossa Hietalan tavoin järjestetään kokoontumisia. Pikkupuolen vieressä on Maailman pienin pubi ja lato.

Kierinki kehittyy jatkuvasti. Aurinkopaneelit paistattelevat muutamilla kylän katoilla ja ottavat kaiken irti aurinkoisesta kevätsäästä.


Kieringin voimanainen Teija Raaterova.

Taiteen kodissa

Lomakylää pyörittää Teija Raaterova apureineen. Raaterova on myös taiteilija. Hänen ja hänen tyttärensä Inari Raaterovan maalaukset herättävät kulkijan huomion jo kaupparakennuksessa. Inarin maalaamia töitä pohjoisen linnuista on sijoitettu kylän loma-asuntoihin. Jokaisessa huoneistossa on oma teemansa.

”Minun taidetta on nähtävillä ympäri lomakeskusta. Hietalan pirtissä ja majoituksissa on tyttäreni maalauksia”, Teija Raaterova kertoo. ”Taidekurssit ovat olleet yhtenä Kieringin lomakylän tuotteista. Olemme järjestäneet taiteilijoiden kokoontumisia ja maalailleet täällä kesäisin. Joka kesä pyrimme järjestämään jotain taiteeseen liittyvää.” Teija kertoo, kuinka aikoinaan innostui taiteesta niin, että lähti opiskelemaan sitä. Nyt taide on osa lomakeskuksen palveluita ja luonnetta.

Kierinki on sympaattinen lomakylä, jossa asiakkaita piisaa. Kaupan pihassa on mahdollisuus tankata moottorikelkkaa ja takapihalla käydä tervehtimässä ylämaan nautoja. Kauppa itsessään on monipuolinen rakennus, josta löytyy terassi, baari ja iso ruokailuhuone, jossa pidetään jopa teatterinäytöksiä. Historia huokuu rakennuksista, jotka ovat todella kestäneet aikaa.

 

Ainutlaatuisuus tuo kävijöitä maailmalta

Joka puolella on kodikasta ja lämminhenkistä. Kieringissä saa varmasti rauhoittua ja irtautua hektisestä arjesta. Raaterova on oikeassa, kylä on kaunis. Piskuisessa ladossa on pidetty jopa hääjuhlia. Kun katson ympärilleni, voin kuvitella latoon intiimin hääjuhlan, jossa seinien raot paljastavat kirkkaan kesäpäivän.

”Meillä on ympäri vuoden erilaisia tapahtumia. Pääsiäinen on merkittävä ajankohta sekä kelkkailijoiden kokoontumisajot. Kesätapahtumista merkittäviä ovat Kieringin teatterifestivaalit, mikä on kolmipäiväinen teatteritapahtuma, jossa ammattilaisnäyttelijät tulevat tänne esittämään omia produktioitaan. Se on aivan fantastista”, Teija innostuu kertomaan. ”Teatterilaisia on kaikista ammattiteattereista. Heillä on oma verkosto, jossa ovat kuulleet Kieringistä ja sitä kautta löytävät tiensä tänne.”

Syksyisin Kieringissä järjestetään kantri- ja bluesfestivaalit, jossa musiikkia tarjoillaan aamiaisella ja päivänäytöksiä kaupan terassilla. Tuolloin myös latobaari on auki ja Maailman pienimmässä pubissa voi pitää privaattikonsertteja. Syksyllä on myös asiakkaiden rakastamat maalaismarkkinat, joilla on jopa 3500 – 4500 kävijää. Markkinat järjestetään koko kylän alueella ja samalla esitellään talojen historiaa ja myydään paikallisia tuotteita.

Asiakkaita tulee Kierinkiin jopa ympäri maailman. ”Muistaakseni eteläisin vieras oli nuori nainen Sisiliasta, joka oli kuullut Kieringistä ja halusi tulla käymään.”

Kieringin ympärillä on valtavat erämaat. ”Olemme taitekohdassa, jossa länteen avautuu aapa-Lappi ja itään vaara-Lappi. Tällaisia paikkoja ei ole enää montaa olemassa.”


Elävän kylämiljöön perässä

Teija poistuu hetkeksi laskemaan olutta janoiselle väelle. Polttava kysymykseni on, mikä sai perustamaan lomakeskuksen näin kauas?

”Meillä oli mökki Kieringissä. Vanhempani asuivat täällä ja veljeni. Harmitti, kun kylä alkoi kuihtumaan. Kyläkauppa lopetti toimintansa, kuten myös baari ja kyläkoulu. Silloinen puoliso Paavo ihastui ylämaan nautoihin ja keksi, että laitetaan Kierinkiin sellainen lauma”, Raaterova avaa lomakylän alkujuuria. Tämän jälkeen asiat etenivät hyvin nopeasti.

”Päätimme ostaa tämän kaupan sekä Hietalan vanhan talon ja siihen liittyvät maa-alueet. Pikkuhiljaa ostimme lisämaata karjalle. Lopulta huhtikuussa 2011 ylämaankarja tuli meille tänne tekemään ympäristönhoitotyötä eli syömään.”

Pariskunta laati Kieringin kehittämishankkeen yhdessä Sodankylän kunnan kanssa. He halusivat huolitellun kylämaiseman ja rakennukset. Johto-ajatuksena olisi Kieringin historian korostaminen. Kylä on säästynyt toiselta maailmansodalta, joten vanha kylämiljöö on säilynyt.

”Halusimme, että kaunis kylä säilyisi. Matkailuelinkeino on ollut elinkeinomme aina. Pyrimme luomaan täysin poikkeuksellisen ympäristön, joka perustuu Lappiin ja pohjautuu historiaan”, Raaterova kertoo. Siinä he ovat todellakin onnistuneet.Sympaattinen Kieringin lomakylä tarjoaa tekemistä ja elämyksiä ympäri vuoden ja samalla voi käydä tervehtimässä ylämaan nautoja. 


Teksti ja kuvat: Meri Koivumaa

 

 

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Valaistuksen syksy on ekologinen ja moni-ilmeinen

Syksyn valaistustrendeissä näkyvät ekologisuus ja kestävä kehitys. Valaistus suunnitellaan yhä useimmin koko kodin erilaisiin ja muuttuviin tarpeisiin. Myös vuorokaudenajat ja luonnonvalo huomioidaan.

Lue lisää

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja.

Lue lisää

Jumiutuneelle selälle rentoutusta kotihierontalaitteista

Jomottaako selkää, aristaa ja väsyttää? Mikään ei voita aitoa oikeaa hierojaa, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta.

Lue lisää