Koneellinen ilmanvaihto vaatii lämmityskauden alussa pientä säätöä ja huoltoa

25.09.2018, klo 15:21

Helpot toimenpiteet parantavat sisäilmaa ja säästävät rutkasti energiaa. Ilmanvaihtokoneen käyttöohje kannattaa ottaa esille syyshuollon ajaksi.

energiapolar, energiapolarlapista, sähkö, Lapin Energianeuvonta

1. Imuroi kesän siitepölyt ja maantiepölyt ilmanvaihtokoneen suodattimista. Vaihda hienosuodattimet tarvittaessa. Imuroi hyönteiset ja pölyt myös ilmanvaihtokoneen sisältä.

2. Irrota lämmönsiirtokennosto ja pese suihkussa tai astianpesukoneessa.

3. Siirrä ”kesäpelti” talviasentoon, jolloin tulo- ja poistoilma virtaavat lämmönsiirtimen läpi. Tarkista oikea asento käyttöohjeesta.

4. Kytke tuloilman lämmitys päälle ja säädä lämpötila 12 asteeseen. Noin 12-asteinen tuloilma ehtii lämmetä huoneilman lämpötilaan ennen kuin se laskeutuu alas asukkaiden tuntumaan.

5. Puhdista tuloilmaventtiilit kostealla rätillä tai pölynimurin harjapäällä. Irrota poistoventtiilit ja pese pölyt pois. Muista ettei venttiilien asetuksia saa muuttaa!


energiapolar, energipolarlapista, sähkö,  lapin energianeuvonta energiapolar, energipolarlapista, sähkö, Lapin energianeuvonta

Varmista kylmälaitteen toiminta huoltamalla 

Kodin kylmälaitteet vaativat myös huoltoa. On kotona kaappi- tai säiliöpakastin tai vaikka vain pakastelokero jääkaapissa, kannattaa niiden sisältö inventoida kerran kaksi vuodessa. Samalla on hyvä sulattaa laitteeseen kertyneet jäät, pyyhkiä pinnat puhtaiksi ja kuivaksi sekä imuroida laite takaa puhtaaksi pölystä.

Myös itsestään sulava kaappi pitää puhdistaa kerran vuodessa ja tarkastaa, että sulamisvesi pääsee juoksemaan vapaasti säiliöön, josta vesi haihtuu huoneilmaan.

Ruokaa sisältävien kaappien kanssa kannattaa odottaa pakkasia, jotta tuotteet eivät ehdi sulatuksen aikana lämmetä. Pienemmillä pakkasilla tuotteet on hyvä kääriä huopiin, jotka takaavat pakasteiden pysymisen paremmin kylminä.

Laitteen annetaan sulaa rauhassa, jotta ei vahingoiteta putkia tai vaippaa. Sulamista voidaan nopeuttaa laittamalla laitteen sisään kuumalla vedellä täytettyjä astioita. Varmista aina, ettei sulamisvesi valu lattialle ja kuivaa kaikki pinnat huolella ennen kylmälaitteen uudelleen käynnistämistä.

Kun käynnistät pakastimen uudelleen, voit napauttaa hetkeksi pakastuskytkimen päälle. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla päällä pitkään, koska kaappiin takaisin nostettavat tuotteet ovat jo valmiiksi jäisiä. Pakastuskytkintä käytetään vain, kun pakastetaan erimerkiksi suurempia määriä marjoja. Pakastuskytkin laitetaan vaikka vuorikautta aiemmin päälle ja tilan annetaan mennä reilusti kylmäksi, noin 25 pakkasasteeseen. Sen jälkeen tavarat laitetaan pikaisesti sisään ja napsautetaan pakastuskytkin pois päältä. Muutoin laite kuluttaa turhaa sähköä.


energiapolar, energiapolarlapista, sähkö, Lapin Energianeuvonta


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä.

Lue lisää

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta.

Lue lisää

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine: Verenpainemittari on kodin elintärkeä sähkölaite

Kärsitkö tietämättäsi kohonneesta verenpaineesta?

Lue lisää