Oikeilla asetuksilla ilmalämpöpumppu tuo selvää säästöä

25.09.2018, klo 08:09

Se on helppoa: Aseta ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila muutama lämpöaste korkeammalle kuin sähköpatterien tai lattialämmityksen termostaatit on säädetty. Silloin ilmalämpöpumppu toimii pääasiallisena lämmittäjänä.

energiapolar, energiapolarlapista, sähkö 

Jos ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila on säädetty pienemmäksi kuin varsinaisen lämmönlähteen asetusarvo, ei pumppu tee mitään.

– Jos asetukset ovat pielessä ja olosuhteet otolliset, voi ilmalämpöpumppu lämmittämisen sijaan jopa alkaa jäähdyttämään huoneistoa, toteaa LVI-Lämsän toimitusjohtaja Risto Lämsä.

– Aika hyvin ilmalämpöpumppuja osataan tänä päivänä hyödyntää. Annamme aina tietysti asennuksen yhteydessä asiakkaalle käyttöopastuksen, jonka sisältöä voidaan kerrata myöhemmin, jos syntyy ongelmatilanteita.

Lämsän mukaan pumppujen menekki on vuosi vuodelta kasvanut tasaisesti. Viime kesän hiostava hellejakso loi kysyntään huomattavan piikin.

– Pumppuja alettiin hankkia viilentämiseen. Samalla ihmiset huomasivat, että onhan se lämmitysmuotonakin kätevä ja energiaa säästävä. Aurinko on näköjään aika tehokas myyntiedustaja ilmalämpöpumppumarkkinoilla, Risto Lämsä naurahtaa.

 

Olosuhteet vaikuttavat säästön määrään

Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla sitten voidaan saada säästöä aikaiseksi?

– Oikein asennettuna ja käytettynä ilmalämpöpumppu tuo energiansäästöä aina, mutta säästön määrä riippuu olosuhteista. Suurin piirtein voidaan sanoa, että jos koko asunnon sähkönkulutus on vuodessa 15 000–20 000 kilowattituntia, pumppu voi parhaimmillaan tuoda jopa 5000 kWh:n säästön. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos vuosikulutus on 5000 kWh:n luokkaa, ei ilmalämpöpumpulla päästä nollatulokseen, Lämsä sanoo.

Viime kesä oli Suomessa ennätyshelteinen. Menivätkö ilmapumpun avulla talvella säästetyt rahat kesällä huoneiston viilentämiseen?

– Ilmalämpöpumpun keskimääräinen ottoteho on 500–600 wattia jäähdytyskäytössä. Jos ajatellaan, että laite toimisi tuolla teholla vuorokaudessa vaikka 10 tuntia, pumppu kuluttaisi energiaa päivässä noin 60 sentin verran. Kymmenen päivän viilennykset tekevät silloin noin 6 euroa, joten ei kesäinen viilennys näy sähkölaskussa juuri mitenkään, Lämsä sanoo ja muistuttaa, että kun talvella ulko- ja sisälämpötilojen ero voi olla useita kymmeniä asteita, on tämä ero kesällä vain muutamia asteita.

– Jos asunto halutaan kesällä viilentää esimerkiksi 30 asteesta 23 asteeseen, ilmalämpöpumpun täytyy työskennellä vain 7 asteen edestä, kun taas talvella lämpötilaero ja pumpun käyttämä sähköenergia ovat ihan eri luokkaa. 

Lämmityksen ja viilentämisen lisäksi Ilmalämpöpumppu parantaa ilmanlaatua, koska pumpun suodattimet osaavat vangita ilmassa leijuvia bakteereita, viruksia, homeitiöitä, allergeeneja ja pölyhiukkasia.

– Eron ilmanlaadussa huomaa jo muutamien kymmenien minuuttien kuluttua sen jälkeen kun pumppu on kytketty päälle. Esimerkiksi jos asunnossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, ilmalämpöpumppu parantaa ilmanlaatua merkittävästi. Ilmalämpöpumppuja hankitaankin myös ihan tätä tarkoitusta varten.


energiapolar, energiapolarlapista, sähkö
LVI-Lämsän 200 neliömetrin myymälä viileni viime kesän helteillä tällä yhdellä ilmalämpöpumpulla. Talvella pumppu toimii lämmittimenä lattialämmityksen rinnalla.

Pumppua pitää myös puhdistaa ja huoltaa

Ilmalämpöpumpun suodattimet kannattaa puhdistaa vähintään kolmen kuukauden välein.  Toimenpide voidaan joutua tekemään tiheämmin esimerkiksi silloin, kun huoneistossa asustaa karvaisia lemmikkieläimiä. Suodatin on sen näköinen kuin ilma, jota se suodattaa.

Ammattilaisen suorittaman, laitteen perusteellisen puhdistuksen ja paineiden tarkistuksen huoltoväli on Lämsän mukaan noin kolme vuotta.  Hän kertoo esimerkin tilanteesta, jossa pumppu on ollut puhdistamatta useita vuosia:

– Jos pumppua on käytetty pitkän aikaa vain lämmitysasennossa, sen kondessivesikaukalon pohjalle on saattanut kerääntyä paljonkin pölyä. Sitten kun helteellä pumppu asetetaan viilennysasentoon, pöly lähtee liikkeelle aiheuttaen tukkeumia ja muita ongelmia.

 

- Ilmalämpöpumpun käyttöikä on keskimäärin 15 vuotta.

- LVI-Lämsä Oy:n suorittama ilmalämpöpumpun perusteellinen puhdistus huoltoineen maksaa 140 euroa Rovaniemen kaupunkialueella. 

- Pumpulle suositellaan perusteellista puhdistusta 3 kuukauden välein.

 

energiapolar, energiapolarlapista, sähköLauri Ylipaavalniemen mukaan hyvin tehty työ toimii yrityksen käyntikorttina. – Tämä asentamamme kohde on jo seitsemän vuoden ikäinen, mutta edelleen sitä voi esitellä esimerkkinä onnistuneesta asennuksesta.

Tarkista, että pumppu on tarkoitettu Suomen olosuhteisiin

Ilmalämpöpumppua valittaessa kannattaa varmistua siitä, että laite soveltuu Suomen ilmasto-olosuhteisiin. Mitsubishi-merkkiä myyvän LVI-Lämsän kaikki pumput ovat tällaisia, mutta Suomessa myydään myös malleja, joita ei ole tarkoitettu pakkasten keskelle. LVI-Lämsän ilmalämpöpumppuihin erikoistunut myyjä Lauri Ylipaavalniemi pitää tilannetta valitettavana.

– Tällaisia ”Välimeren malleja” on myytävänä Suomessakin. Jos kyseessä on Mitsubishi, pitää ilmapumpun tyyppikilvessä olla viimeisinä kirjaimina H ja Z. Olen huomannut, että nettikeskusteluissakin vertaillaan usein vain merkkejä, mutta ei malleja. Puhutaan siis samaan aikaan kahdesta, täysin eri olosuhteisiin tarkoitetusta laitteesta. 

Teksti ja kuvat: Timo Rehtonen


 

  

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Lue lisää

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja.

Lue lisää

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Lue lisää