Säävarman verkon rakentaminen etenee

28.11.2018, klo 11:38

On vuosi 2011. Tapaninpäivänä ja sitä seuraavana Hannun päivänä eteläistä Suomea kohtaa myrsky, joka kaataa valtavan määrän puita. Metsätuhot ovat huomattavat ja hyvin pitkiä, yli viikon kestäneitä sähkökatkoja, on paljon.

Tiedotusvälineet ovat täynnä juttuja kylmässä ja pimeässä sinnittelevistä kansalaisista. Tapaus synnyttää laajan julkisen keskustelun – tällaista ei saa tapahtua nyky-Suomessa.

Poikkeuksellisen nopeassa tahdissa Suomeen laaditaan uusi sähkömarkkinalaki. Laki velvoittaa sähköverkkoyhtiöt suhteellisen pikaisella, noin 15 vuoden aikajänteellä, saneeraamaan sähköverkot säävarmoiksi. Monilla mittareilla 15 vuotta on pitkä aika, mutta suhteutettuna verkoston viidenkymmenen vuoden elinikään, aika ei ole pitkä.

Lain seurauksena Rovakaira saneeraa sähköverkkoaan noin 10 miljoonalla eurolla joka vuosi. Puolet yhtiön liikevaihdosta kuluu verkon saneeraamiseen säävarmaksi nyt ja vielä seuraavat kymmenen vuotta. Säävarmassa verkossa on puolet asiakkaistamme alkuvuodesta 2019. Tähän on päästy erityisesti kaapeloimalla taajama-alueita. Samaan aikaan olemme haja-asutusalueilla siirtäneet ilmajohtoverkkoa teiden varsille noin 70 km vuosittain.

Tarvittavien investointien määrä kokonaisuutena on valtava, eikä urakasta ole selvitty ilman hintojen korotuksia. Hyvä uutinen siirtohintojen maksajille on, että käytämme rahojanne vastuullisesti. Pyrimme aina löytämään investointeihin kustannustehokkaita ratkaisuja.

Kaapelointi on kallista ja sitä teemme vain asutuskeskuksissa, muualla tien varteen siirretty ilmajohtoverkko on hyvä ratkaisu. Toimintaa on tehostettu. Saneerauksen myötä merkittävästi kasvanut verkoston rakentaminen on saavutettu ilman henkilöstömäärän lisäystä.

 

Valoisaa joulunaikaa asiakkaillemme

 

Mikko Kangasniemi
kehityspäällikkö
Rovakaira Oy


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä.

Lue lisää

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta.

Lue lisää

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine: Verenpainemittari on kodin elintärkeä sähkölaite

Kärsitkö tietämättäsi kohonneesta verenpaineesta?

Lue lisää