Sähkön siirto ja tuotanto murroksessa

28.11.2019, klo 11:03

Sähkömarkkinalain velvoitteiden mukaisesti sähköverkkoyhtiöt ovat investoineet sähköverkkojen säävarmuuden parantamiseen suuria summia. Lain mukaan kuluvan vuoden 2019 loppuun mennessä puolet verkkoyhtiöiden asiakkaista on oltava säävarman sähköverkon piirissä.

Sähköverkko on säävarmaa, jos asemakaava-alueilla sähkökatkot eivät ole kuutta (6) tuntia ja muilla alueilla 36 tuntia pitempiä.

Tornionlaakson Sähkö on vuodesta 2014 alkaen parantanut sähköverkkojensa säävarmuutta peruskorjaamalla tai rakentamalla uudelleen yhteensä kolme ja rakentamalla viisi täysin uutta sähköasemaa. Tällä hetkellä yhtiöllä on säävarmat sähköasemat kaikkien asemakaava-alueiden tuntumassa. Pelkästään asemakaava-alueita syöttävät keskijännitejohdot ovat lähes kaikki maakaapeloituja. Taajamien muitakin sähköjohtoja on kaapeloitu enenevässä määrin ja työt jatkuvat tulevinakin vuosina. Muita alueita syöttäviä sähköjohtoja on asteittain alettu siirtämään teiden varsille, missä ne eivät ole niin alttiina myrskyille ja tykkylumelle. Teiden varsissa johdot ovat myös nopeammin partioitavissa ja tarvittaessa helpommin korjattavissa.

Tornionlaakson Sähkö on kuluneen kuuden vuoden aikana käyttänyt noin 32 miljoonaa euroa sähköverkkojensa säävarmuuden parantamiseen. Tämä tekee jokaista sähköverkkoasiakasta kohti runsaat 1 900 euroa.

Sähkömarkkinalain mukaan yhtiön kaikkien asiakkaiden on oltava säävarman verkon piirissä vuoden 2028 loppuun mennessä. Energiavirasto myönsi Tornionlaakson Sähkölle yhtiön anoman jatkoajan vuoden 2036 loppuun saakka. Yhtiön laatiman sähköverkkojen kehittämissuunnitelman mukaan kaikkien asiakkaiden saaminen säävarmojen sähköverkkojen piiriin tulee maksamaan yhteensä noin 80 miljoonaa euroa. 

 

Päästötöntä sähköntuotantoa

Tornionlaakson Sähkö on aktiivisesti pyrkinyt lisäämään omistuksiaan päästöttömässä sähköntuotannossa. Sähköntuotanto-osuudet ovat tähän asti olleet yksinomaan vesivoimaa, jolla on hyvä säädettävyys. Sähkönkäyttö ei ole tasaista, vaan käytön määrä muuttuu vuorokausittain sekä vuodenaikojen mukaan. Sähköä on siten tuotettava tai tuotava aina kysyntää vastaava määrä. Säätökyvyn merkitys on jatkuvasti kasvanut koska sääriippuvaa tuotantoa, lähinnä tuuli- ja aurinkovoimaa, on rakennettu runsaasti lisää. Tuotantohäiriöt, tuulettomat ja pilviset ajanjaksot sekä verkkoviat tuontijohdoissa edellyttävät säätökykyistä sähköntuotantoa, jollaista vesivoima on.  

Tornionlaakson Sähkössä teemme jatkuvasti työtä sähkönlaadun parantamiseksi ja sähköntuotannon turvaamiseksi myös muuttuvissa olosuhteissa.

 

Rauhallista joulunaikaa asiakkaillemme!

Tornionlaakson Sähkö Oy
Heikki Hukkanen
toimitusjohtaja


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Lue lisää

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja.

Lue lisää

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Lue lisää