Toimitusjohtajan katsaus: Mikä maksaa?

26.02.2019, klo 11:11

Sähkön siirron hinnasta keskustellaan usein julkisuudessa. Siirtohintojen nousua vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verraten voi ihmetellä, jos hinnannousun taustoja ei mitenkään kerrota. Rovakairan keräämistä sähkön siirtomaksuista aika tasan puolet on veroja.

Arvonlisävero maksetaan tietenkin kaikesta, mutta sähkövero on sähkön siirtoon liittyvä erikoisuus. Verojen yhteissumma yhtiömme sähkömaksuissa on 21,2 miljoonaa euroa, varsinaiseen toimintaan jää aivan saman verran eli 21,2 miljoonaa euroa. Sähköveroa kerätään valtion kassaan jakelualueeltamme 13 miljoonaa euroa. Sähkövero on yli kaksi kertaa suurempi kuin vajaa kymmenen vuotta sitten.

Säävarman sähköverkon rakentaminen on suuri kansallinen projekti. Yhtiömme näkee ensiarvoisen tärkeänä asiana saada kaikkia alueensa sähkönkäyttäjiä palvelemaan mahdollisimman luotettava sähköverkko. Aikatauluihin olemme toivoneet muutaman vuoden lisäaikaa energiavirastolta, anomuksemme käsittely on tätä kirjoitettaessa kesken. Lisäaika jakaisi mittasuhteissamme valtavan investoinnin, yhteensä noin 150 miljoonaa euroa, useammalle vuodelle.

Aina löytyy esimerkkejä erityisesti vähän sähköä käyttävien asiakkaiden joukosta, joiden sähkönmyyntiosuuden lasku on muutamia euroja ja siirtolasku useita kymmeniä euroja. Miten näin voi olla, kysytään. Sähköverkko ei sinänsä kulu käytetään sitä paljon tai vähän. Se mikä maksaa on mahdollisuus käyttää sähköä vuoden jokaisena tuntina keneltäkään kyselemättä tai etukäteistilauksia tekemättä. Sähköverkkoja pitää tarkastaa, vanhenevia ja kuluvia osia on kunnostettava tai vaihdettava, puustoa pitää raivata, lunta ja jäätä tiputella ja jossain vaiheessa kokonainen osa verkkoa on uusittava johdon tultua elinkaarensa loppuun. Meillä on sähköjohtoja runsaat 6 500 kilometriä jakaantuneena yli 28 000 neliökilometrin alueella. Viat on korjattava välittömästi, olipa vikapaikka kuinka syrjässä tahansa, vaikkapa Puljutunturin päällä noin 100 kilometriä Kittilän kirkolta pohjoiseen, ja olipa almanakan mukaan jouluaatto tai juhannusaatto. Etelä-Suomessa sadat sähköasentajat korjasivat myrskyn jälkeen jo uudenvuodenpäivänä sähköverkkoja. Siirtomaksua parempi termi olisi varmaan verkkopalvelumaksu tai käyttöoikeusmaksu.

Rovakairan siirtohinnat vuodelle 2019 ovat samat kuin edellisenä vuonna. Aika moni yhtiö on ymmärrettävistä syistä säävarman verkon rakentamisen vaatimien suurien investointien myötä nostanut hintojaan. Me pystymme tänä vuonna toteuttamaan säävarman verkon rakentamisen vaatimat noin 10 miljoonan euron investoinnit entisellä hintatasolla. Puolet asiakkaistamme on ihan lähikuukausien aikana säävarmassa verkossa.

Mikä maksaa? Sähkönsiirto maksaa mutta elämä ilman luotettavaa sähköverkkoa vasta maksaakin.

Rovakaira Oy
Tapio Jalonen
toimitusjohtaja


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Valaistuksen syksy on ekologinen ja moni-ilmeinen

Syksyn valaistustrendeissä näkyvät ekologisuus ja kestävä kehitys. Valaistus suunnitellaan yhä useimmin koko kodin erilaisiin ja muuttuviin tarpeisiin. Myös vuorokaudenajat ja luonnonvalo huomioidaan.

Lue lisää

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja.

Lue lisää

Jumiutuneelle selälle rentoutusta kotihierontalaitteista

Jomottaako selkää, aristaa ja väsyttää? Mikään ei voita aitoa oikeaa hierojaa, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta.

Lue lisää