Vilunväristyksiä kesähelteellä

25.09.2018, klo 14:44

Lapin kesä oli tällä kertaa poikkeuksellisen helteinen ja kuiva. Me lappilaisetkin saimme kerrankin nauttia upeasta auringosta ja lämmöstä. Nautintoon sekoittui kuitenkin ennakoimattomia vilunväristyksiä, kun kesäkuun puolivälin tietämillä sähkön markkinahinta yllättäen alkoi nousta.

Sateettomuus tyhjensi kevään mittaan Norjan suuret varastoaltaat eivätkä ne ole vieläkään täyttyneet. Tästä aiheutunutta hinnannousua tukevat maailman heikko taloustilanne, fossiilisten polttoaineiden hinta ja päästöoikeuden kallis hinta. Sen osuus markkinahinnasta on tällä hetkellä jo noin kolmannes.

Sähkömarkkinoilla on ennenkin nähty suuria vaihteluita. Sivun 16 kuvasta voi nähdä miten 2000-luvun alussa kilowattitunnin hinta oli vain 1 sentin ja miten se jo kaksi vuotta myöhemmin nousi 7 senttiin. Tämänkään päivän keskihinta ei vielä edes hätyyttele vuoden 2010 alun ja lopun huippuhintoja yli 9 senttiä.

Viilennyslaitteilla huippukesä

Hellejakso oli niin poikkeuksellisen pitkä, että kaikki viilentämiseen tai ilman virtauksen lisäämiseen vähänkään tarkoitetut laitteet loppuivat kaupoista. Ilmalämpöpumppujen kysyntä ylitti kaikki odotukset ja pian myytiinkin jo ”eioota” tai pitkää toimitusaikaa. Vaikka ilmalämpöpumpun taloudellinen kannattavuus ei edelleenkään ole aivan selkeä ja yksiselitteinen asia, niin moni niitä hankkii ja on tyytyväinen. Hyvin huollettuna ja oikein käytettynä se onkin kelpo laite. Lisäinformaatiota ilmalämpöpumpuista löydät tästä.


Iloinen uutinen vihreän S-Etukortin haltijoille

Bonustelu palaa Energiapolarin sähkösopimuksiin aivan näinä päivinä. Tarjolla on kolme erityyppistä sopimusta, joista kaikista kertyy bonusta. BONUSenergia -sopimukset sisältävät puhdasta energiaa eikä niistä synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Muutoinkin Energiapolar suhtautuu ympäristönäkökohtiin tunnollisesti. Vastikään auditoitu ja uusittu ympäristösertifikaattimme ISO14001:2015 takaa, että toimimme kaikissa asioissa vastuuntuntoisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Toivotamme Sinulle kaunista syksyä!

 

Päivi Alaoja
paivi.alaoja@energiapolar.fi

 

Hyödylliset linkit:

BONUSenergia    www.energiapolar.fi/bonusenergia
Kulutustiedot ja online-palvelu    www.energiapolar.fi/online
Asiakaspolar sähköisenä    www.asiakaspolar.fi
Energianeuvonta    www.lapinenergianeuvonta.fi


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä.

Lue lisää

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta.

Lue lisää

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine: Verenpainemittari on kodin elintärkeä sähkölaite

Kärsitkö tietämättäsi kohonneesta verenpaineesta?

Lue lisää